Svensk VC-succé i slopestyle – Dahlström mot OS

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Emma Dahlström (arkivbild)
SPORTBLADET

Det blev stor svensk succé i den sista världscuptävlingen i slopestyle före OS.

15-åriga Jennie-Lee Burmansson fixade en andraplats medan Emma Dahlström slutade fyra – något som lär innebära en säkrad OS-biljett.

– Det känns väldigt bra just nu men jag vågar inte säga någonting förrän jag fått okej från SOK, säger Dahlström till Sportbladet.

Sedan Emma Dahlström skadade sitt korsband i april förra året har hon gått en kamp mot klockan för att hinna ta sig till OS i Pyeongchang.

Svenskan gjorde comeback för en månad sedan och har sedan dess jagat en topp 8-placering, vilket är SOK:s kriterier för en potentiell OS-plats.

Och i den sista världscuptävlingen i slopestyle före OS – i Mammoth Mountain, USA – fick Dahlström sin efterlängtade fullträff.

”Otroligt nöjd efter i dag”

Svenskan slutade tvåa i sin kvalgrupp och knep sedan en fjärdeplats i finalen efter 83.00 i första åket.

– Det känns ju väldigt bra så klart men jag vågar inte säga någonting förrän jag fått okej från SOK. Men jag är otroligt nöjd efter i dag och hoppas så klart att de ser väldigt gott på den här platsen, säger Dahlström till Sportbladet.

Dahlström får besked på tisdag klockan 13 då SOK meddelar ytterligare OS-namn.

Burmansson visar OS-form

Än bättre gick det för det 15-åriga jättelöftet Jennie-Lee Burmansson, som i Sydkorea blir Sveriges yngsta vinterolympier någonsin.

Burmansson slutade tvåa i finalen efter att ha noterats för 88.60 som bäst. Pallplatsen var hennes fjärde för säsongen och hon visar lovande OS-form.

Hon fick bara se sig slagen av norskan Tiril Sjåstad Christiansen som fixade 90.60 i sitt första åk.

I herrarnas final slutade Jesper Tjäder femma och Oscar Wester nia. Oliwer Magnusson kom sjua i sitt kvalheat och missade final. Vann gjorde Teal Harle från Kanada som stod för fina 94.00.

Så många OS-guld vinner Sverige 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM