Sjöströms kritik: ”Det är ju bara sjukt!”

avFredrik Jönsson

Att inte vara nominerad till ”Årets bästa kvinnliga idrottare” tycker hon är fel.

Att Justin Gaitlin kan vinna utmärkelsen ”Årets comeback” gör henne förbannad.

– Det är ju bara sjukt, säger Sarah Sjöström till Sportbladet.

I november fick Sarah Sjöström motta priset som Europas bästa kvinnliga idrottare. I december utsågs hon för första gången till världens bästa kvinnliga simmare av simmagasinet Swimming World. Dominansen var total, 13 av 14 jurymedlemmar hade henne som förstaval.

I går fick hon – genom att läsa Aftonbladet – veta att hon även fått pris som Europas bästa simmare.

1 av 3 | Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYR≈N
Sarah Sjöström.

– Jag reagerade inte så mycket. Jag tyckte mest att det var kul att bli utsedd till Europas bästa simmare efter att ha blivit utsedd till Europas bästa idrottare och världens bästa simmare, säger hon.

”Är lite konstigt”

När Laureus Sports Awards, ett prestigefyllt pris i åtta olika kategorier, ska dela ut priset till ”Årets bästa kvinnliga idrottare” finns det en simmare med bland de sex nominerade idrottarna – men det är inte Sarah Sjöström utan amerikanskan Katie Ledecky.

Det tycker 24-åringen är fel.

– Jag har ju inte blivit utsedd till världens bästa idrottare. Annars har jag väl vunnit det mesta, säger Sjöström och fortsätter:

– Jag blev inte ens nominerad till galan för världens bästa idrottare, men Ledecky blev det. Det tror jag att många tycker är lite konstigt eftersom Fina (internationella simförbundet) utsåg mig till världens bästa simmare. Men man kan ju ifrågasätta några andra nomineringar också...

”Det är ju bara sjukt”

Sjöström syftar på amerikanen Justin Gaitlin, som har stängts av två gånger (2001 och 2006) för dopning. Hon är starkt kritisk till att amerikanen är nominerad till utmärkelsen ”Årets comeback”.

– Ja. Han förtjänar inte den nomineringen. Det är ju bara sjukt att nominera någon som kommit tillbaka efter dopningsavstängning nummer två?! Comeback of the year?

– Min kompis Chad le Clos borde i stället blir nominerad till årets comeback. Han blev besviken fyra på OS i Rio på 200 fjärilsim och vann sedan 200 fjäril på VM året efter.

Galan äger rum i Monaco den 27 februari. Se nomineringarna nedanför.

ARTIKELN HANDLAR OM