Carlos Sainz tar över ledningen i Dakarrallyt

Publicerad:
Foto: Andres Stapff / TT / NTB Scanpix

SPORTBLADET

Allt gick Stephane Peterhansels väg.

Fram till maratonetappen.

Där tappade han ledningen - till Carlos Sainz.

Maratonetappen mellan La Paz och Uyuni kan ha avgjort årets Dakarrally. Den var på totalt 727 kilometer. Efter 186 av de 425 kilometrarna som ingick i specialsträckan på det bolivianska höglandet hände det som inte fick hända för Stephane Peterhansel. Ledaren av Dakarrallyt blev stående.

Han stod stilla i närmare en timme och 45 minuter bilen att började rulla igen och passerade den fjärde kontrollpunkten en timme och 43 minuter efter ledaren Carlos Sainz. I mål var Peterhansel närmare en timme och 50 minuter efter Sainz.

– Vi är överlevare, jag är inte säker på vad som hände med

Stéphane, men det var en tuff sträcka och det kommer fler sådana innan vi är i mål, vi måste ta en dag i taget, säger Sainz.

– Jag tryckte plattan i mattan och jag tycker min fart var riktigt bra.

Carlos Sainz tar över ledningen i Dakarrallyt

Det gör att den dubble Dakarmästaren Sainz tar över ledningen före Bernhard ten Brinke, Nasser Al-Attiyah och Giniel de Villiers. Peterhansel tappade ner till femte plats i sammandraget. Efter halva rallyt har Sainz nu en ledning som är mer än en timme och tio minuter. Peterhansel ligger trea, en timme och tjugo minuter efter Sainz.

Bland motorcyklarna var det återigen spanjoren Joan Barreda som satte bäst fart. Han tog sin andra etappseger i årets tävlig. I sammandraget är han nu mindre än fem minuter efter ledaren Adrien Van Beveren.

Under natten till söndagen får inga mekaniker arbeta på vare sig bilar eller motorcyklar. I morgon fortsätter rallyt med den andra delen av maratonetappen och den specialsträckan är 498 kilometer lång.

Läs Sportbladets guide om Dakarrallyt för alla etapper, datum och tv-tider.

Publicerad: