Slutade med gymnastik – nu är hon Europamästare

Viktoria Larsson, 28, med i guldlaget i truppgymnastik

avKristoffer Bergström

2016 la Viktoria Larsson ner truppgymnastiken och ägnade sig åt tyngdlyftning.

Nu är 28-åringen tillbaka i det svenska lag som i dag vann EM-guld.

– Jag tappade bort mig själv utan gymnastiken, säger hon.

Svensk truppgymnastik är i absolut europeisk toppklass. Under EM i portugisiska Odivelas ställde Sverige upp i alla sex kategorier (dam, herr och mix på junior- och seniorsidan).

Resultatet: tre silver och tre guld.

– Det känns helt underbart. Kan det kännas på annat sätt? Alla gick in och var dunderduktiga, säger förbundskapten Tova Sörén.

”Jag tog ett pausår”

I en sport där samverkan är själva poängen har hon svårt att plocka ut en gymnast vars insats stack ut. Men Sörén är särskilt nöjd över att få leda landslagets äldsta utövare på damsidan, 28-åriga Viktoria Larsson.

Örebrobördiga Larsson gjorde sitt första EM som artonåring 2008 och flyttade två år senare till Skåne för att bli en kugge i Höganäs GF.

2016 drog hon vidare till Stockholm och gled ifrån sin sport.

– Jag tog ett pausår eftersom det blev hejdå till laget. Jag hade fyra SM-guld men det blev alldeles för många intryck med flytten, för mycket nytt, säger hon.

”Det var alldeles magiskt”

Larsson fortsatte att hålla kroppen i trim genom crossfit och tyngdlyftning och ställde upp i TV4-programmet ”Gladiatorerna”. Men känslan kom krypande: något saknas i livet – och det är inte muskler.

Foto: Gymnastikförbundet

– Det var ett år med blandade känslor. Jag var vältränad men tappade känslan av att ha ett mål, en dagsrutin, säger hon.

2017 gick hon med i Bromma GF och 2018 togs hon ut i EM-truppen. I lördagens final gick de svenska damerna en tät match mot Island och efter en lysande insats i den avslutande tumblingen (där gymnasterna gör serier av volter) blev segermarginalen knappa 0,2 poäng.

– Det var smånervigt. Och alldeles magiskt. Och till slut gick allt enligt planen, säger Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM