”Då körde hon så att hon svimmade”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SUNDSVALL. Under tre juniormästerskap har Frida Karlssons mor Mia varit med som stöd.

– I Salt Lake körde hon så att hon svimmade. Hon föll i mina armar. Det var bra att vara där, säger Mia Karlsson.

Men i Seefeld får juniorstjärnan stå på egna fötter.

19-åriga Frida Karlssons succé har förmodligen inte passerat någon obemärkt förbi. Två individuella guld på JVM och nationella framgångar i lopp där Charlotte Kalla och Ebba Andersson stått för motståndet räckte gott och väl för att övertyga landslags-ledningen.

Frida Karlsson åker till VM i Österrike.

– Bara för att jag är med i truppen är det inte säkert jag får åka några lopp. Men får jag det ska jag visa vad jag kan, sa en lycklig tonåring efter beskedet.

– Hon visade framfötterna redan i Bruksvallarna. Hon har varit ett namn som vi har haft med i diskussionerna. Hon är aktuell för distansloppen, säger landslagschefen Rikard Grip.

Men redan i VM:s första distanslopp, skiathlon, får Frida Karlsson chansen.

Att Frida Karlsson skulle bli en skidåkare och följa i klubbkompisen Ebba Anderssons spår med en tidig landslagsdebut var kanske inte helt oväntat. Hon har att brås på. Mamma Mia har varit landslagsåkare precis som mostern Eva-Lena Frick, som numera är vd för Vasaloppet.

– Förutsättningarna finns… säger Mia Karlsson med ett skratt när Sportbladet träffar henne i samband med SM-veckan.

– Nä, men Frida har alltid haft en tävlingsskalle och varit målinriktad. Hon är en jättehärlig, öppen person och nästan lite slarvig, men inte när det kommer till träning då är hon pedantisk.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Försöker att inte lägga mig i”

Mia Karlsson har deltagit på SM-veckan även om inte dottern kunnat tävla på grund av slitna luftrör efter JVM-tävlingarna i extrem kyla. När Sportbladet hittade henne stod hon inne i Sollefteå Skidor IF:s bod och vallade skidor. Mia Karlsson är ordförande i klubben.

Det kan vara knepigt när dottern är med, men familjen är van.

– Jag försöker att inte lägga mig i. Det är en konstig roll. Jag är i vallateamet också, men samtidigt försöker jag hålla mig utanför, säger Mia Karlsson.

Utmaningarna större i Salt Lake

När Frida Karlsson tävlat i juniormästerskapen under åren har hennes föräldrar åkt med som stöd.

– Vi har varit på hennes tre junior-VM. Vi har åkt dit bara av en anledning. Vi är intresserade såklart, men vi fyller ju ingen funktion kring själva skidåkningen. Men det är bara för att ta emot henne när hon faller, berättar Mia Karlsson.

– Heja, det behöver vi inte. När det går bra behövs man inte… fortsätter hon.
I samband med JVM i Lahtis behövdes stora famnen sällan, men Mia Karlsson kunde ändå finnas där för dottern som blev arg när hon förlorade sprintloppet.

Förra året i Schweiz var utmaningarna större, för att inte tala om i USA för två år sedan.

– I fjol gick det inte så bra på distansloppen. Då var det bra att vara där. I Salt Lake åkte hon så hon svimmade. Hon föll i mina armar. Det har varit bra att vara på plats, säger Mia Karlsson.

Det ofta fartfyllda öppningarna av loppen har inneburit att Frida Karlsson segnat ner i målområdet efteråt, helt utmattad.

När VM-premiären i seniorsammanhang vankas däremot får Frida Karlsson stå på egna ben.

– Jag kan inte vara på plats i Seefeld. Jag har varit ledigt i två veckor och så har vi junior-SM på hemmaplan. Jag har sagt att när hon blir senior så får hon klara sig själv. Då måste även vi behandla henne som en vuxen, säger Mia Karlsson.

Guide inför skid-VM i Seefeld 00:49

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM