Världscupen i längdskidor

”Skrattade och slog undan hans stavar”

Behandlingen av 9-årige Gustav väcker avsky i norska landslaget

avAnna Rydén, Patrik Brenning

SEISER ALM/STOCKHOLM. Berättelsen om nioårige Gustavs, som har Cerebral pares, upplevelser i skidspåret har väckt starka reaktioner i Norge.

Nu rasar norska landslagsåkarna Therese Johaug och Astrid Jacobsen mot de vuxna som hånat och sparkat undan stavarna för nioåringen.

– Jag blir förbannad, säger Johaug till Sportbladet.

Camilla Fjeldheim Hovelsrud var nyligen precis som många andra norrmän ute och njöt av vintern tillsammans med sina två barn, sju och nio år. Men skidturen blev inte vad familjen hade hoppats på.

”Körde över hans skidor”

Nioårige Gustav har cerebral pares, en funktionsnedsättning som gör att han inte kan ta sig fram i spåret lika snabbt som alla andra barn. Något som skapade irritation och reaktioner långt över alla gränser från andra vuxna.

”Under vår trevliga resa genom skogen mötte vi tyvärr både höga anmärkningar och ovänliga handlingar. Jag fick det påtalat för mig och min son fick ovärdiga kommentarer när han inte tog sig upp tillräckligt snabbt efter att ha ramlat eller när han föll på ”fel” ställe. Folk körde över hans skidor, sparkade undan hans stavar och tryckte sig förbi”, skriver Camilla Fjeldheim Hovelsrud i tidningen Budstikka och fortsätter:

”Speciellt upprörande var att det här var uppträdanden från i huvudsak vuxna personer. Vuxna människor borde väl vara mogna nog för att kunna reflektera över möjliga orsaker istället för att öppet håna ett oskyldigt barn”.

Andra vuxna ska också ha skrattat åt och pekat på Gustav.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Astrid Jacobsen.

”Hoppas de läst artikeln”

Insändaren har fått stor uppmärksamhet i Norge och även nått landslaget som just nu laddar inför skid-VM i italienska Seiser Alm.
– Jag blir förbannad, säger Therese Johaug och fortsätter:

– Det är inget annat än tragiskt. Sånt här ska inte få förekomma. Naturen är till för alla och alla som åker i skidspåren har rätt att vara där. Sånt här hör inte hemma där.

Astrid Jacobsen håller med.

– Jag hoppas att de som stått för det här uppträdandet har läst artikeln och har dåligt samvete. Att åka skidor är en stor del av den norska kulturen och vi måste se till att alla, särskilt barn och unga, får göra det. Då måste vi vuxna visa sunt förnuft och hellre uppmuntra än ödelägga för andra.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM