Kristoffersson bäst på Silverstone – utökar ledningen i VM

avAnna Andersson

Foto: Tony Welam

Han krockade med teamkollegan i semifinalen.

Ändå vann Johan Kristoffersson på Silverstone – och utökade VM-ledningen.

– Jag hade inte den bästa känslan när jag åkte hit, men det är fantastiskt att åka hem med 30 poäng, säger han.

Världsmästaren i rallycross har haft en tuff inledning på säsongen, ändå kom han till premiären på Silverstone som ledare i mästerskapet. Under lördagen var det hans teamkollega Petter Solberg som var bäst, men under söndagen inledde han med att kvala bra i den tredje och fjärde omgången.

Sedan kom problemen.

– Jag hade strul med radion inför semifinalen och vii var klara i sista sekund, säger Kristoffersson till Sportbladet.

– Men planen gick inte som den skulle, Petter bromsade, jag hann inte reagera, jag snuddade hans bakhjul och var passagerare.

Foto: Tony Welam

Kolliderade med Solberg

Volkswagens båda bilar kolliderade, Kristoffersson fastnade i däckbarriären och hade tur när loppet flaggades av.

– Det gick inte att undvika den kollisionen, saker händer på en millisekund och vår plan fungerade inte, säger han.

– Sedan fick jag ett tekniskt fel i slutet av semifinalen också och rullade in i mål. Hade det hänt två sekunder tidigare hade jag inte ens gått till final. Så små marginaler är det.

Kristoffersson leder VM

Men nu gjorde han det, laddade om och lyckades hitta rätt pace de avslutande tre varven så att han kunde köra hem segern - hans tredje på fyra deltävlingar.

– Det har verkligen varit en krokig väg i år, lördagarna har varit supertuffa och även om jag har tre segrar har jag inte tagit dem på ren fart. Det har strulat och sedan har det löst sig i sista stund, säger VM-ledaren från Sverige.

Foto: Tony Welam

– Det är tajtare i toppen än någonsin tidigare och det är väldigt viktigt att inte göra några misstag utan att hela tiden ta poäng. Det är otroligt viktigt för mig att ha de tre delsegrarna så här tidigt på säsongen.

Han vann före Andreas Bakkerud, Norge, Sebastien Loeb, Frankrike och Mattias Ekström, Sverige. Kristoffersson leder VM med 14 poäng före den förre WRC-mästaren Loeb efter fyra deltävlingar.

Nästa omgång avgörs i norska Hell den 10 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM