Holm: Villa får sin efterlängtade titel

SPORTBLADET

”Vilken final det kommer att bli”

Foto: Sportbladets Stefan Holm tror på Villa i finalen

Mesta mästarna mot klubben som aldrig har vunnit SM-guld.

Västerås mot Villa Lidköping.

Vilken SM-final det kommer att bli – och jag tror faktiskt att Villa får sin efterlängtade titel.

Bandy är ju, när allt kommer omkring, lirarnas sport.

Det satt extremt långt inne, ja, ända inne i disciplinnämndens mötesrum, men till slut säkrade Västerås biljetten till SM-finalen på Tele2 Arena. Regerande mästarna vann den femte och avgörande semifinalen mot Sandviken med 8–4 inför – håll i er nu – 6 547 åskådare i ABB Arena.

Om det var spännande?

Ja, men bara under en treminutersperiod i andra halvlek. Om inte Saik-målvakten Martin Falk flaxat bort ett antal bollar hade segersiffrorna blivit ännu större.

Saknade Mossberg

Det må funka för drakar, men stålmän lyfter bevisligen inte i motvind. Sandviken är inte sig likt utan avstängde Daniel Mossberg och missar finalen för första gången sedan 2010.

2016 är det i stället Västerås och Villa Lidköping som gör upp om titeln, och det finns anledning att längta till den kraftmätningen.

Det blir fartfyllt, folkligt och festligt - och jag är vansinnigt nyfiken på svaret till den fråga som hela bandy-Sverige ställer sig:

Är Villa Lidköpings guldbygge klart nu?

Personligen tror jag det.

Vinnartradition

Inför finalen kommer det att pratas och skrivas om vikten av vinnartraditioner. Visst, Västerås har 19 SM-guld medan Villa har förlorat tre av tre finaler, men glöm inte att det handlar om vad klubbarna har uträttat. Målvakten Andreas Bergwall må ha kommit till åren, men han ingick inte i laguppställningen när VSK vann sitt första SM-guld 1923.

Vinnartraditionens makt är, vågar jag påstå, något överskattat. Speciellt inom bandyn, där allt avgörs under 90 minuter.

Spelarna i VSK kan också drabbas av frossa och bli nervösa. Det var uppenbart redan under söndagskvällen, när de höll på att slarva bort en 5–2-ledning.

Och det finns, om någon undrar, vinnare i Villa också. Jesper Eriksson och David Karlsson hjälpte Hammarby att vinna klubbens första historiska SM-guld 2010 och Daniel Andersson blev mästare med Edsbyn 2006.

Lägg därtill Johan Esplund och Magnus Muhrén, som är vinnare och lirare i ett. Det är något jag saknar i dagens VSK och de största artisterna har varit värda sin vikt i guld under de senaste SM-finalerna.

Guldmakarna möts

Minns du vem som var bäst på Friends Arena 2014, då Sandviken slog Västerås i titelmatchen?

Rätt svar: Magnus Muhrén.

Minns du vem som var isens kung när VSK besegrade Sandviken i Tele2 Arena i fjol?

Rätt svar: Johan Esplund.

På lördag spelar de SM-final igen - som lagkamrater.

Om inte Villa Lidköping blir svenska mästare i år måste Svenska bandyförbundet ändra sin slogan, att bandy är lirarnas sport.

Det är ingen önskan, snarare ett krav.

Läs också: Stora Klubbkänsla-reportaget med Villa Lidköping (dec 2014). Intervjuer, bildextra, statistik