”Säg det som INTE hände denna natt”

SPORTBLADET

KARLSKRONA. Det hade hunnit bli midnatt när Vjatjeslav Trukhno avgjorde nattrysaren mellan Karlsrkona och AIK.

En match där AIK drabbades av flera olyckor än på en hel säsong.

Ett matchstraff, en missad straff och så målvakten Gustaf Lindvall skadad minuterna innan Karlkrona avgjorde bakom ersättaren Robin Rahm.

Säg det som inte hände den här natten.

Foto: Sportbladets Mats Wennerholm.

Jag var på plats i Leksand 1997, då hemmalaget avgjorde mot Färjestad 19.16 in i sjätte perioden.

Den här matchen varade inte lika länge, men kändes ändå som en evighet.

Karlskrona borde ha avgjort redan under ordinarie tid, men det enda Karlskrona varit mästare på den här säsongen är att bränna chanser.

Bara under sista minuten hade de två rena frilägen framför Gustaf Lindvall i AIK-målet, men Joachim Rhodin och Jimmy Andersson fick inte in pucken.

Höll kvar AIK i matchen

Det var just målvakten Gustaf Lindvall som höll kvar AIK i matchen, där Karlskrona vann skotten klart i alla tre perioder och med totalt 42-16.

Lindvall som var utlånad till Arlanda och div I förra säsongen och som var tilltänkt som andremålvakt bakom Robin Rahm i vinter.

Men Roger Melin valde att satsa på honom i den HockeyAllsvenska finalen och det fortsatte även i den här första matchen mot Karlskrona.

Men här kanske säsongen tog slut för Lindvall.

När en fälld Emil Larsson dundrade in i honom med full kraft, kunde han knappt stå på benen efteråt. Han fick lämna isen och leddes ut i omklädningsrummet.

Jag ska inte säga att det avgjorde matchen, men det dröjde inte många minuter innan Trukhno bröt in på mål och satte avgörande 3-2.

Fullkomlig idiotutvisning

Då hade även AIK-stjärnan Robin Kovacs försvunnit från isen, men av helt andra skäl.

Han tog en fullkomlig idiotutvisning när han satte axeln i huvudet på Joel Kellman 7.16 in i tredje perioden. Det fanns inga som helst förmildrande omständigheter och även om Kellman kom tillbaka i spel några byten senare misstänker jag att Kovacs blir ett fall för disciplinnämnden.

Robin Kovacs är en fantastisk hockeytalang, som blev utnämnd till HockeyAllsvenskans bästa junior för andra säsongen i rad tidigare i vinter.

Men han har också hockey-Sveriges kanske kortaste stubin.

Det gör honom till en säkerhetsrisk i nästan varje match.

Och även om inte Karlskrona gjorde mål under hans fem minuter, så satte han laget i ett läge man inte gör på den här nivån.

Och framförallt inte i en match som betyder så mycket.

Riskerar avstängning

Nu riskerar han dessutom att bli avstängd och den här matchen kan ha blivit dyrbar för AIK. I värsta fall är både Gustaf Lindvall och Robin Kovacs borta från resten av kvalspelet.

AIK:s kanske två största profiler.

• • •

Samtidigt saknades Robin Kovacs extra mycket när AIK fick straff bara 25 sekunder in i första perioden. Han är normalt AIK:s förstaval, men nu la Christian Sandberg en ganska tam straff som Johan Holmqvist läste ganska lätt och täppte till mellan benen.

Men AIK skapade de bästa chanserna i första förlängningsperioden och de allra bästa precis i början och slutet.

Förs Sandbergs straff och sedan blev junioren Jesper Bratt helt fri medn Johan Holmqvist med bara tjugo sekunder kvar. Bratt gjorde det mesta rätt och de flesta trodde väl det här var över efter hans långa dragning mot Honkens högerstolpe. Men så dök Karlskronamålvaktens benskydd upp i sista sekunden och stoppade pucken.

Borde lyfte flera meter

Och matchen hade fått en ny målvaktshjälte.

• • •

Som om inte klockan var tillräckligt mycket så slocknade jumbotronen mitt i andra förlängningsperioden.

Proppen gick.

Den blev bara kolsvart.

Då hade folk redan börjat troppa av och det var stora hål på läktarna från folk som värnar om nattsömnen.

• • •

Karlskrona har kopplat greppet om den här matchserien nu. Efter alla uddamålsförluster i SHL kunde de vinna en jämn match med uddamålet. Det borde få laget att lyfta flera meter.

• • •

Den längsta övertidsmatch som spelats i NHL avgjordes 16.30 in i den sjätte övertidsperioden.

Det i en Stanley Cup-match mellan Detroit Red Wings och Montreal Maroons 1936.

Det var tur att man inte var där.

Också.

ARTIKELN HANDLAR OM