Bordtennis

”Jätteskandal – jag skäms för sporten”

Protesten – lämnade ”walk over” i SM-finalen

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

En kvart före SM-finalen i bordtennis fick Jens Lundquist, 38, beskedet att han inte fick spela med sitt ordinarie racket.

Då valde han att lämna ”walk over” i protest.

– Det här är en jätteskandal, jag skäms för sporten, säger Lundquist till Sportbladet.

Det var minst sagt kaotiska scener som utspelade sig när OS-meriterade Jens Lundquist, 38, skulle möta Kristian Karlsson, 26, i SM-finalen i bordtennis.

En kvart före matchstart fick Lundquist beskedet att hans ordinarie racket är för tjockt och således inte godkänt för spel.

– De har tagit dit ett mätinstrument som bevisligen inte fungerar. Jag har spelat med mitt ordinarie racket hela helgen och jag vet att det inte är för tjockt, säger Lundquist.

”Katastrofalt”

Han är fly förbannad.

– Det här är en jätteskandal. Det är katastrofalt för tävlingen, för sporten och för Kristian som inte får vinna en SM-final på ett riktigt sätt. Både han och jag har spelat bra hela tävlingen och jag tror folk hade tyckt det var ganska kul att se oss mötas…

Kunde du inte bara ha spelat med ett reservracket?

– Jo, det kunde jag väl men mitt förstaracket är bättre, det är ju det jag spelar med hela tiden. Jag hade möjligheten att byta men varför ska jag gå in i en SM-final med ett racket som inte känns helt rätt? Jag behöver vara 110 procent för att kunna slå Kristian och när jag vet att jag har rätt grejer så undrar jag varför jag ska ställa upp på felaktiga villkor? Det känns piss att inte spela en SM-final, men någonstans går gränsen.

Du är säker på att mätinstrumentet var trasigt?

– Ja, jag står ju bredvid överdomaren när han mäter tjockleken. Gränsen går vid 4,03 millimeter och nu pendlade det mellan 3,89 och 4,15. Överdomaren säger till och med ”oj, nu verkar det vara något fel på mätinstrumentet”, sen försöker han knacka igång den!

Det låter amatörmässigt.

– Det är ju hobbynivå! Såna här gånger skäms man för sporten, säger Lundquist.

”Jävligt besviken”

Lars-Erik Briggner, en av de två överdomarna, säger till Helsingborgs Dagblad att beslutet fattades på goda grunder och att det inte alls var fel på mätinstrumentet.

Detta trots att en av överdomarna, enligt Jens Lundquist, ska ha sagt att det de facto var fel på instrumentet.

– Det sades så i ett ögonblick när den råkade stänga av sig eftersom man kom åt avstängningsknappen. Det var ganska upprörd stämning och det blev en touch på avstängningsknappen. Men den fungerar, det är inget fel på maskinen, säger Briggner.

När mätningen gjordes stod Bengt Andersson från svenska bordtennisförbundet, som är högst ansvarig för SM-tävlingen, bredvid.

Till Helsingborgs Dagblad säger Andersson:

– Det som har hänt är fruktansvärt tråkigt. Fruktansvärt.

Har du pratat med Bengt Andersson i efterhand, Jens?

– Jag pratade med honom där och då men han sa att han inte kan göra något, att det är överdomaren som tar beslut, säger Lundquist.

Han har inte lämnat in någon protest.

– Nä, chansen är redan körd. Det går inte att spela matchen nu. Just nu är jag bara jävligt besviken och irriterad. Tror ni att det här hade hänt i någon annan sport? Nej, inte en chans, säger Jens Lundquist.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bordtennis