Stenson drar sig ur – med en knäskada

SPORTBLADET

Men Blixt finns med i toppen

Foto: Henrik Stenson.

Det har varit intensivt tävlande och både en majorseger och OS-silver.

Nu kastar Henrik Stenson in handduken i USA-tourens slutspel.

– Skadan på mitt högra knä, som jag opererade i december, har blossat upp igen, säger OS-silvermedaljören enligt AFP.

Henrik Stenson har en strålande sommar bakom sig med den historiska majorsegern i British Open – och den historiska silvermedaljen i OS.

Hade låg energi

Medan flera av de OS-nobbande konkurrenterna vilat sig i form inför USA-tourens slutspel erkände Stenson att energinivån var låg, men att han trodde att han skulle spela bra.

– Jag har rört en klubba på en vecka, och senast som jag spelade var sista dagen på OS. I dag har jag tränat och bollen gick lyckligtvis både uppåt och framåt, så jag har fått de positiva besked jag ville ha, sa han skämtsamt på en presskonferens i tisdags.

Men starten på hösten blev tung för världsfyran. Han gjorde tre bogeys, en dubbelbogey och en trippelbogey på det första varvet på Bethpage-banan i New York. Med sina 74 slag, tre slag över par, var han långt ifrån täten.

Har tävlingar kvar

Därefter gav han beskedet att han drar sig ur tävlingen, som han vann 2013.

Det återstår fortfarande tre slutspelstävlingar i Fedex-cup, som han vann 2013, och Ryder cup de närmsta veckorna för Stenson.

Stenson har sedan tidigare haft problem med högerknäet. Meniskoperationen i slutet av 2015 gjordes i förebyggande syfte – för att hålla smärtorna borta under det här året.

Blixt delad sjua

Jonas Blixt började inte heller torsdagen bra. Efter nio hål var han tre slag över par efter bland annat en dubbelbogey.

Vad hände sedan?

Jo, de resterande hålen satte han en eagle och fyra birdies. Det ger honom till en delad sjundeplats, två slag efter tätduon Patrick Reed, USA, och skotten Martin Laird – när cirka halva startfältet har spelat klart.

David Lingmerth, som också var med i OS, gick runt första ronden på 72 slag. Han gjorde 15 par. En viss skillnad mot både Stenson och Blixt, som hade åtta var.

Tävlingens fjärde svensk, Freddie Jacobson, hade också ett slag över par efter två birdies och tre bogeys.

Fakta: USA-tourens slutspel

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, innehåller fyra tävlingar som spelas i augusti-september. Spelarna får poäng utifrån resultaten i säsongens tidigare tävlingar och samlar på sig ytterligare poäng i slutspelet.

I finaltävlingen får bara de 30 bästa på rankningen vara med. Till den sista tävlingen stryks tidigare intjänade poäng. Omseedningen gör att alla 30 har en teoretisk chans att vinna sammanlagt i slutspelet och de fem första har allt i egna händer.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 292 miljoner kronor. Vinnaren får 10 miljoner, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner dollar. Dessutom har varje tävling 8,5 miljoner dollar i prispengar att fördela. Henrik Stenson vann totalsegern för tre år sedan.

Årets tävlingar (sänds i C More Golf):

25-28 augusti: Bethpage State Park, Farmingdale.

2-5 september: TPC Boston, Norton.

8-11 september: Crooked Stick GC, Carmel.

22-25 september: East Lake GC, Atlanta.

Ställningen inför slutspelet:

Jason Day, Australien, 2 735 poäng.

Dustin Johnson, USA, 2 701.

Adam Scott, Australien, 2 063.

Russel Knox, Skottland, 2 001.

Jordan Spieth, USA, 1 965.

Sv plac:

Henrik Stenson 1 387.

David Lingmerth 859.

Fredrik Jacobson 714.

Jonas Blixt 572.

(viasatsport.se/Sportbladet)

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf