"Friska skidåkare erbjöds astmamedicin av norska förbundet"

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Förbundets försvar: "Ett förebyggande hälsoarbete"

Norska skidförbundets sportchef Vidar Löfshus (till höger).
Foto: BILDBYRÅN, TT
Norska skidförbundets sportchef Vidar Löfshus (till höger).

Efter Martin Johnsrud Sundbys dopningsbrott.

Nu går flera norska toppåkare ut anonymt och berättar för norska TV2 att de erbjudits astmamedicin – av det egna förbundet – inför lopp den gångna vintern.

– Vi blev, milt uttryckt, överraskade.

Sedan skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby åkte fast för dopning, efter att felaktigt ha använt astmamedicinen Ventoline, har norsk längdskidåkning fått många frågor i ämnet.

Nu kan TV2 avslöja att friska toppåkare erbjöds astmamedicin, av representanter från det norska förbundet, när de skulle köra lopp den gångna vintern.

Åkarna som TV2 pratat med vill vara anonyma och tv-kanalen kan därför inte avslöja om det handlar om kvinnor eller män eller inför vilket lopp, men det ska handla om en tävling på internationell nivå.

– Vi blev, milt uttryckt, överraskade. Varför skulle vi som är friska använda nebulisatorn?, säger en åkare till kanalen.

"Förebyggande hälsoarbete"

TV2 har konfronterat förbundets sportchef Vidar Löfshus med uppgifterna och han avfärdar att det skulle handla om astmamedicin.

– Det är ett förebyggande hälsoarbete, säger han.

– Lungorna är det viktigaste redskapet för en längdskidåkare och då måste vi se till så att luftvägarna är i sin ordning. Detta har inte med astma att göra, många missförstår. Vi behandlar luftvägar och det är vår skyldighet att se till så att folk är så friska som möjligt.

TV2: Men varför används astmamedicin på friska?

– Som jag har försökt säga; Det som kan defineras som astmamedicin, och som är tillåtet, används för att behandla luftvägar. Det gör vi för att utövarna ska kunna prestera på sin topp. Det har också ett förebyggande syfte och löparna ska ju ha ett liv efter skidåkningen också så därför är det viktigt att vi tar hand om deras hälsa.

"Vi ligger i framkant"

Löfshus berättar att det är främst i sprintdistansen, där belastningen på luftvägarna är stor, som åkarna kan få behandling med mediciner. Han menar att det är inom regelverket, att det minskar risken för sjukdom och att det faktiskt är så att Norge ligger i framkant i forskningen.

– Vi ska faktiskt ha ett seminarium där vi bjuder in läkare från andra skidnationer där vi öppet berättar hur vi behandlar luftvägarna, säger han.

Martin Johnsrud Sundbys dopningsbrott avfärdades som ett misstag som Norska skidförbundet tog på sig. Förbundet valde också att kompensera Sundby ekonomiskt (drygt 1,1 miljoner kronor) för de prispengar han blev av med i och med domen.

– Jag tycker att det är totalt orimligt att jag faller offer för ett missförstånd, sa en tårögd Sundby på en presskonferens då.

Det har tidigare framkommit uppgifter i norsk press om att 69 procent av Norges alla OS-medaljer mellan 1992 och nu har tagits av åkare som använt sig av medicin för astma. En av de som har upprörts av den utbredda medicineringen i Norge är polska stjärnan Justyna Kowalczyk.

– Det är galenskap att så många unga män och kvinnor lider av astma i ett land med så ren luft, skrev hon i den polska tidningen Gazeta Wyborcza.

Följ Sportbladet på Facebook!

Publicerad: