”Hade jag varit Vettel hade jag dödat honom”

SPORTBLADET

Legendarens stenhårda kritik mot hemmaföraren

En attack förstörde loppet för fyra förare.

Nu får Daniil Kvyat enormt hård kritik.

– Hade jag varit Vettel hade jag dödat honom, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda.

Efter Kinas GP var Ferrariföraren Vettel rasande på Daniil Kvyat. Ryssen, som kör för Vettels gamla team Red Bull, prejade tysken under inledningen av loppet vilket gjorde att Vettel körde in i sin teamkollega Kimi Räikkönen.

I går hände näst intill samma sak igen.

– Vad ska jag säga bilderna talar för sig själva. Det är inte jag som kört in i en annan bil två gånger, säger tysken.

Efter starten körde Daniil Kvyat på Vettel bakifrån, inte bara en utan två gånger. Det resulterade i att Vettel kraschade, bröt loppet och blev utan poäng.

– Han körde på honom två gånger. En gång kan man acceptera, men inte två gånger, säger Ferraris teamchef Maurizio Arrivabene till tyska journalister.

”Vad ska han göra?”

– Det är klart att Sebastian blir långsam när han är med om en sådan krasch, men det betyder inte att du ska köra in i killen en gång till. Det var precis det han gjorde, vad ska han göra? Flyga?

Kvyats agerande påverkade så väl Vettel, som Daniil Ricciardo och Sergio Perez – förutom att han även förstörde sitt eget lopp.

– Det är fruktansvärt. Inte ens ren dumhet gör att han kan köra på allt och alla. Vettel gör allt rätt men Kvyat kör rätt in i honom. Det går varken att göra på ett mer korkat eller förargligt sätt, men trots det så händer det en gång till. Jag har ingen aning om vad flugit i honom, kanske var han enormt motiverad på hemmaplan, men så kan man inte köra inom racingen, säger den trefaldige världsmästare Niki Lauda som nu arbetar för Mercedes till motorsporttotal.

– Det som han har lyckats med här. .. hade jag varit Vettel hade jag dödat honom. Helt omotiverat kör Kvyat in i baken på honom och sedan kör han honom dessutom av banan.

Tids- och poängstraff

Även ryssens eget team Red Bull är kritiska till hans sätt att köra under Rysslands GP.

– Det tragiska är att han inte bara körde Vettel av banan utan han ruinerade sin teamkollegas lopp, säger Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko till motorsportmagazin.

– När Vettel blev påkörd av Kvyat gled han in i Ricciardo som skadade sin bil.

Domarna straffade Daniil Kvyat med ett tidstillägg under loppet och han fick dessutom tre straffpoäng som kan påverka honom senare under säsongen.

Se mer klipp och höjdpunkter på Viasatsport.se

ARTIKELN HANDLAR OM