Johnsrud Sundby fast för dopning

Sundbys tårar efter dopningsdomen

Av: 

Martin Tolén

SPORTBLADET

Missförstod reglerna och glömde ansöka om tillstånd

Norske skidåkaren Martin Johnsrud Sundby, 31, är dömd för dopningbrott.

Han stängs av i två månader för att ha glömt att ansöka om medicinskt tillstånd för en tillåten astmamedicin.

– Jag tycker att det är totalt orimligt att jag faller offer för en missförståelse, säger Johnsrud med tårar i ögonen på presskonferensen.

Martin Johnsrud Sundby, 31, är en av skidsportens allra största stjärnor.

Nu har norrmannen stängts av för att ha brutit mot Wadas dopningsregler.

Sundby ska ha tagit den tillåtna astmamedicinen Ventoline, men glömt att ansöka om tillstånd för att använda medicinen som innehåller den förbjudna substansen salbutamol.

En missuppfattning mellan det norska läkarteamet och Wadas dopningsregler gör att Sundby nu stängs av i två månader av idrottens skiljedomstol Cas ”för felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin” och lindrar straffet för att det är en ”ärlig missförståelse”.

– Jag tycker att det är en totalt orimligt dom att jag faller offer för en missförståelse. Jag har aldrig tagit mer än vad som varit tillåtet, säger Johnsrud med tårar i ögonen på en presskonferens.

Fastnade för två år sedan

Sundby åkte fast i ett test för 18 månader sedan, säsongen 2014/2015, men frikändes av internationella skidförbundet (FIS) i september 2015 ”på grund av de otydliga reglerna”.

Det beslutet har dock Cas nu ändrat och Johnsrud Sundby blir därmed av med två världscupsegrar, Toblach och Davos från den berörda säsong, samt totalsegern i både 2015-års Tour de Ski och den totala världscupen som i stället tillfaller Petter Northug respektive Dario Cologna.

– När Fis frikände mig i september 2015 var det en enorm lättnad och jag såg det som en formalitet att det skulle avslutas. Men så har vi gått igenom en ny rättsrunda med Cas och det är omöjligt att godta utfallet, säger en tårögd Sundby.

Vädjade till pressen

I slutet av presskonferensen vädjade 31-åringen skidvärlden att visa förståelse uppkomna situationen.

– Jag ber er att sätta er in i saken, läsa och förstå domen för att sedan se hur orimlig den är. Jag är dömd för ett formellt fel, men nu får jag ta enorma konsekvenser för det.

Johnsrud Sundby blir avstängd mellan 11 juli 2016 och 11 september 2016 – vilket är det mildaste straffet som kan delas ut för ett brott mot dopning – och varken förra årets eller kommande skidsäsong påverkas.

Läs hela domen här! (OBS: Extern länk)

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johnsrud Sundby fast för dopning

Martin Johnsrud Sundby

Längdskidor