”Vi kommer ta till alla fulknep i kväll”

SPORTBLADET

AIK-stjärnan inspirerad inför returen mot Europa

Foto: Det var tufft och svallande känslor i det första mötet.

Europa FC:s spelare ­fusk­ade, filmade, ­maskade och gnällde.

Om Nils-Eric Johansson är förbannad inför returmötet?

Knappast – snarare ­inspirerad.

– Vi ska gnälla ännu mer än de. Vi ska ta till alla ­fulknep, säger AIK:s ­lagkapten.

Den lilla klubben från ­Gibraltar är sämst rankat av samtliga lag som deltar i Europaspel den här säsongen. Det hindrade inte ­Europa FC från att psyka AIK till vansinne under det första Europa League-­mötet på Friends Arena.

AIK, genom Carlos Strandberg, lyckades skjuta in segermålet först i den 89:e minuten. Efteråt var hemmaspelarna extremt ­irriterade på FC Europa-spelarnas manér på planen: ständiga filmningar, ett ­cyniskt maskande och gnäll på domarna.

Inför returen har dock AIK ändrat inställning och insett att de har något att ­lära sig av motståndarna.

– De gör allt för att vinna, helt enkelt. De lär sig det från en tidig ålder. Man snor en frispark, filmar och överdriver situationer, säger Nils-Eric Johansson.

”Ska gnälla hela tiden”

Lagkaptenen menar att svenska spelare är så vana vid att domarna i allsvenskan stävjar osportsligt beteende, att de blir tafatta när utländska domare dömer efter en annan nivå.

– Vi måste acceptera att det är annorlunda och inte bli frustrerade. I stället för att bli snälla och chockade. Om vi ska få lag ute i Europa så måste vi ta till varje knep som finns.

Inte gnälla om det i efterhand, alltså?

– Vi ska gnälla hela tiden under matcherna, i stället. Ännu mer än de andra. Om de omringar domarna så ska vi också omringa domarna. Det är en enormt svår balansgång för oss som är vana vid domare som ­bestraffar det, men vi ­måste ta seden dit vi kommer.

Är det svårt att bara ­ställa om så där?

– Ja, det är svårt. Vi blir ju sura när de filmar, över­driver och ligger ner varje gång. Men det har alltid ­varit så ute i Europa. Det är inget nytt. Det är vi som måste anpassa oss.

”Inga kulsprutor”

Efter matchen sa FC Europa-­spelaren ­Mustapha Yahaya att de skulle ”döda AIK i returen”. Ett hot som Nils-Eric ­Johansson lätt på.

– Det lät nog värre när det översattes från engelska till svenska. Jag tror inte att de kommer med kulsprutor till matchen, direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM