”Förhoppningsvis ingen krigszon”

SPORTBLADET

Henrik Stenson känner ingen oro inför OS i Rio

Foto: Henrik Stenson.

TROON. Brasiliansk polis varnar samtliga från att åka till Rio.

Men Henrik Stenson, 40, känner ingen oro.

– Förhoppningsvis är det ingen krigszon vi ska till, säger den svenske golfstjärnan.

Flera stjärnidrottare – däribland världens fyra bäst rankade golfare – har dragit sig ur OS i Rio.

De flesta har lyft fram risken för Zikavirus som förklaring till sina avhopp, men även säkerhetsläget i turistparadiset sprider oro.

Polisen varnar

Brasilien upplever den värsta lågkonjunkturen på decennier och Rio de Janeiro befinner sig i kris. Polishelikoptrar har tvingats till flygförbud och polisbilar står stilla. Polisernas löner har försenats och många inom kåren vittnar om att de inte fått betalt på månader.

Förra veckan svarade därför polisen med en uppmärksammad demonstration på flygplatsen i Rio. På ett av plakaten som hölls upp stod att läsa:

”Välkommen till helvetet. Varken poliser eller brandmän får betalt – kommer ni till Rio de Janeiro, så kan ni inte känna er trygga”.

– Det lät ju mysigt… Är det deras slogan för turism – ”välkommen till helvetet”?, undrar Henrik Stenson, som kommer att ställa upp i OS.

”Inte tänkt på det”

På frågan om han känner oro inför säkerhetsläget svarar han desto mer allvarligt.

– Det är förhoppningsvis ingen krigszon vi åker till,och man kan ju aldrig garantera sin säkerhet någonstans i världen. Det händer tråkigheter överallt. Men jag har varit på alla möjliga håll ute i världen utan att vara med om något, så det är egentligen ingenting jag tänkt på.

Stenson kommer att spendera en större del av sin OS-vistelse i officiella OS-byn. Men han tar även med sig sin fru och sina barn – som ska bo på annat håll.

– Det finns väl alltid ställen man rekommenderas att hålla sig borta ifrån. Men jag har inte jättestor koll på hur det ser ut (i Brasilien). Jag har varit i São Paulo två gånger tidigare, men då snackar vi minst 15 år tillbaka i tiden. Vi kom hem den gången, så jag hoppas vi kommer hem den här gången också, säger Stenson.

”Oerhört viktigt”

Först och främst väntar spel i British Open. Och 40-åringen kommer till majorn med en färsk seger i ryggen. Häromveckan tog han hem titeln i BMW International Open vilket var hans första seger sedan november 2014.

Hur mycket betyder det rent mentalt att nyss ha vunnit?

– Det var skönt att vinna i Tyskland, absolut. Jag har haft många bra placeringar de senaste 1,5 åren men det var den första som ”vi” lyckades gå därifrån med bucklan, så det var oerhört viktigt. Det är skönt att ha med sig den i bagaget in i den här viktiga delen av säsongen.

British Open inleds på torsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf