Avskedsföreställning: ”Känns i truppen”

SPORTBLADET

Reggio Emilia. Åtta år och ­åtta ligavinster.

I dag hoppas Lyons ­nummer åtta ta farväl av storklubben genom att ­vinna sin åttonde cuptitel.

– Hur det än går kommer jag absolut att fälla tårar, säger Lotta Schelin, 32.

2008 lämnade en 24-åring Göteborg för att slå sig in i den franska storklubben Lyon. Åtta år senare pratar Sportbladet med en anfallare som har åstadkommit mycket mer än så. På 218 matcher har Lotta Schelin skyfflat in 223 mål och vunnit ligan varenda säsong. Hon har höjt standarden för fransk ligafotboll, sprungit ifrån motståndarbacklinjer och sett miljonvärvning efter miljonvärvning komma till klubben.

”Är smickrande”

I dag är det dags för avskedsföreställningen. Schelin kan vinna sin tredje Champions League-titel, vilket tillsammans med de fem i franska cupen blir åtta för tjejen som har L8 tatuerat på handleden.

– Det vore helt perfekt. ­Åtta är min siffra, säger hon.

Hur är stämningen i laget?

– Väldigt förväntansull. Det känns i truppen att det är en stormatch. Det känns som att vi gått och väntat.

Hur är det med din skada?

– Jag fick värsta lårkakan förra veckan och har haft ­fyra dagar med rehab. Men jag tränade i förrgår och det kändes bra, så normalt sett ska det kunna gå. Det gäller bara att lugna ner muskeln lite. Det blir en reaktion när man går på en stor smäll och har blod i muskeln.

Klarar du 90 minuter?

– Det vete fasen. Jag ­spelar så mycket jag kan.

På er hemsida står om ”Drottning Lotta Schelins” avsked. Vad kommer smeknamnet ifrån?

– Jag vet inte, men för några år sedan började de säga Drottningen till mig. De har hållit kvar med det. Det är smickrande på alla sätt.

Hur har lagkamraterna ­reagerat på att du ska lämna?

– De har varit så bra de bara har kunnat vara. Alla förstår, alla har varit jätteschysta och supportrarna är helt fantastiska. Klubben och presidenten har gett mig ­tiden jag behöver. Allt är helt perfekt.

Du sa till er hemsida att du kommer att gråta efter finalen, hur det än går.

– Ja. Förra veckan var väldigt känslosam. Denna veckan har jag försökt fokusera på matchen fullt ut. Absolut självklart ska vi vinna den. Sedan är det många års slit och jobb och minnen som kommer finnas kvar.

”Extra kul med Nilla”

Hur ska avskedet bli?

– Jag har ingen aning. Jag ska absolut inte fokusera på det före matchen. Vi ska ­göra saker gemensamt i helgen, så man får sin tid till att verkligen ha kul sista tiden med tjejerna.

Hur blir det att möta Nilla?

– Det blir speciellt. Alltid när det är en svenska på andra sidan är det roligt, men det är extra kul att möta Nilla. De har ett fantastiskt bra lag, så må bästa lag vinna.

Du har berättat om din hemlängtan och Rosengård har sagt att de inte förhandlar med dig, så... visst kommer du gå till ­Göteborg?

– Haha. Inga kommentarer över huvud taget. Jag har slutat kommentera det.

ARTIKELN HANDLAR OM