Svensk succé i thaiboxnings-VM

SPORTBLADET

”Vårt bästa mästerskap någonsin”

1 av 3 | Foto: Bea Malecki.

Tio medaljer - varav fem finaler som avgörs i morgon.

Det är resultatet för svensk del i thaiboxnings-VM.

– Det är jättestort för svensk thaiboxning. Vi gör vårt bästa mästerskap någonsin, säger förbundskaptenen Per ”Pelle” Bånghäll.

Foto: Pelle Bånghäll.

Thaiboxnings-VM avgörs för närvarande på svensk mark, närmare bestämt i Jönköping. Mästerskapet är inne på sluttampen och på hemmaplan har det blivit succé för svensk del.

– Vi hade ju 18 stycken startande i herrarnas och damernas a-klass. I vilket man tävlar på högsta nivå och fem stycken i b-klass, som är en nybörjarklass. Av de 18 i högsta klassen gick tio till semifinal, det är historiskt, förklarar Sveriges förbundskapten Per ”Pelle” Bånghäll.

”Jättestort för svensk thaiboxning”

Under gårdagen avgjordes semifinalerna, i vilka tio svenskar tagit sig till. För fem tävlande slutade det med förluster och bronsmedaljer medan resterande fem - Sofia Olofsson, Bea Malecki, Patricia Axling, Angela Mamic och Anna Strandberg - tog sig vidare till morgondagens finaler.

– Det började lite knackigt med tre förluster men sen vände det, och vi fick fem stycken till final, säger Pelle Bånghäll.

Hur stort är det här för svensk thaiboxning?

– Det är jättestort för svensk thaiboxning. Vi gör vårt bästa mästerskap någonsin, så det är jättebra. Vi är som starkast på damsidan. Det är stenhård konkurrens. Thaiboxning är jättestort i världen. Så det är stort också med tanke på den internationella konkurrensen.

Beata ”Bea” Malecki, 24, som är en av svenskorna i final tror att gemensam träning varit bidragande till framgångarna.

– Jag tror att det är för att vi hjälper varann. Vi träffar varann och har landslagsläger, tränar tillsammans. Vi fightas både tekniskt och med hjärta. Vi är duktiga fighters liksom. Fightas du med hjärta på det så blir det ju en superkombo.

”Det är så man vill vinna VM”

Du sa att ni har tränat tillsammans.

– Ja, efter SM. De som blev uttagna till landslaget har haft träningsläger tillsammans på Bosön. Så då hade vi en långhelg då vi tränade tillsammans, sen har vi sparrat tillsammans och hjälpts åt inför det här VM:et. Jag tror att det kan ha mycket med det att göra.

Då VM-uttagningarna avgörs utefter resultaten i Svenska Mästerskapen har stora delar av det svenska laget bytts ut sedan det senaste världsmästerskapet. Med anledning av det menar Pelle Bånghäll att Sverige förväntade sig lite av ett mellanår i år. Resultatet blev precis tvärtom.

– Det visar också på den hårda konkurrensen i Sverige, säger Pelle Bånghäll

Beata ”Bea” Malecki, 24, ses som den stora svenska överraskningen.

– Det känns riktigt bra. Lite sådär overkligt. Det är mitt första VM. Man lottar ju matcherna. Först blev jag lottad mot tjejen som vann VM förra året i 67-kilosklassen och i nästa match blev det hon som vann i 71-kilosklassen. Så det var två världsmästare på raken, säger Bea Malecki.

Den tuffa lottningen är dock ingenting som stör Malecki.

– Det är så man vill vinna VM. Det är ju meningen att man ska vinna mot de bästa. Så jag tycker bara det har varit kul och utmanande.

Finaler i morgon

Inför finalen har hon haft problem med en smärtande arm.

– Jag hoppas det kan gå hela vägen i morgon, så nu är nerverna igång igen. Jag är inte skadad men min högra arm är lite… Jag fick ett knä på den så i går kunde jag inte sträcka ut den ordentligt men jag tror inte att det ska vara några problem i morgon.

Förutom armen, hur går tankarna inför morgondagen?

– Alltså det är ju press nu. Det är ju i Sverige, alla kommer, alla har förhoppningar. Hur det än går vet jag att alla stöttar mig men i och med att det är i Sverige och det har skrivits rätt mycket om mig så blir det ju en extra press. Men jag ska försöka släppa allt det och köra mitt race.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kampsport