Hemmaspöket knäckte Skellefteå – igen

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

SKELLEFTEÅ/STOCKHOLM. Hemmaspöket fortsätter härja i Skellefteå.

Femte raka finalförlusten kom i kväll – och nu är Frölunda bara två segrar från SM-guldet.

– Det kanske vi är, men vi ska se till att göra en mycket bättre hemmamatch än senast. Vi kommer inte att sväva i väg någonstans, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Skellefteå har varit den stora dominanten i svensk ishockey de senaste åren. Klubben är framme i sin sjätte raka SM-final.

Men just hemmaspelet i de två senaste finalerna har varit allt annat än lyckosamt.

Förra året mot Växjö förlorade Skellefteå samtliga tre hemmamatcher. Och nu har man inlett årets finalserie med två raka förluster mot Frölunda.

Fem raka förluster på hemmaplan.

Efter första perioden ledde göteborgarna med 2–0 mot ett skakigt hemmalag.

– Svårt att säga varför det blir så. Jag tycker inte vi kommer ut lika starka som vi gjorde senast. Vi sänker tempot i power play och efterföljande spel blir lidande, säger lagkaptenen Jimmie Ericsson.

Trots åtta power play under de två första perioderna var det Frölunda som hade en 2–1-ledning efter 40 minuter.

– Jag vet inte procenten i power play, men det är för dåligt i dag. Vi får titta på vad vi gjort fel och göra det bättre, Ericsson.

Först i det sjunde power play-försöket fick Skellefteå utdelning, då Janne Pesonen reducerade.

Tryckte på i tredje perioden

Trots massivt hemmatryck i den tredje perioden kunde Frölunda hålla undan. Artturi Lehkonen fastställde slutresultatet till 3–1 i slutminuterna i power play. Och nu har Frölunda skaffat sig en 2–1-ledning i matcher inför nästa möte som avgörs i Göteborg på torsdag. Seger där för Frölunda och man har skaffat sig tre matchbollar för SM-guldet.

Även Frölunda förlorade hemma i final 2, men något hemmaspöke vill Roger inte Roger Rönnberg prata om:

– Nja, trend vet jag inte. Vi har förlorat en match, men vunnit alla andra i slutspelet. Det måste var mer än en match för att bli en trend, säger han till Sportbladet.

Domarnivån under matchen blev en stor snackis. Efter att tidigare under slutspelet släppt en hel del valde kvällens domare Patrik Sjöberg och Linus Öhlund att lägga ribban lågt. Frölunda hade fyra box play mot sig både i den första och andra perioden.

– Vi får helt plötsligt en bedömning som är på grundserienivå, det är solklara utvisningar och en nivå vi velat ha hela slutspelet. Vi är heta i dag, kanske lite för heta, sa Frölundatränaren Roger Rönnberg till C More efter den första perioden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM