”Vissa saker ska barn helst inte se”

Foto: TT
Här på övervåningen i vallabussen har åkarna använt nebulisatorerna.

avEmelie Fredriksson, Erik Karlsson

SPORTBLADET

Nebulisatorer med mediciner i den pampiga vallabussen.

Förre världsstjärnan Øystein Pettersen berättar nu hur de norska aktiva behandlade sig själva på ovanvåningen.

– Det finns vissa sidor av idrotten som barn helst inte ska se, säger han till adressa.no.

Foto: BILDBYRÅN
Tillsammans med Petter Northug tog Øystein Pettersen (till höger) OS-guld i sprintstafett 2010.

I skuggan av härvan kring Therese Johaugs dopning är användandet av astmamedicinerna i det norska skidlandslaget under utredning.

Adressa.no skriver nu om hur medicineringen pågår på ovanvåningen i lagets 110 kvadratmeter stora vallabuss innan tävlingar och mellan heat i sprinten.

I ett vilorum på ovanvåningen har nebulisatorer, där man via en mask inhalerar medicin som förångats, varit placerade. Landslagschefen Vidar Løfshus kan inte säga hur många.

"Ingen hokus-pokus"

– Men jag vill vara tydlig med att det är inte tal om någon hokus-pokus-apparat. I väldigt, väldigt, väldigt stor utsträckning så har vi saltvattenslösning i då det är slemlösande, säger Løfshus till adressa.no.

Mer än så vill han inte säga i ämnet.

– Ärligt talat kan jag inte kommentera. Jag har mina åsikter men det vore helt fel av mig att dela dem när vi är under en utredning.

Efter Cas dom i Martin Johnsrud Sundby-fallet har Wadas regelverk kring hur mycket astmamedicin man får ta tydliggjorts vilket mer eller mindre omöjliggör användandet av just nebulisatorn utan dispens.

Øystein Pettersen, landslagsstjärna som avslutade karriären 2014, mörkar inte det som pågått i bussen.

– Det är ingen hemlighet att jag har suttit i vallabussen och använt astmamedicin, andra får svara för sig själva. Jag hade varken ansträngningsastma eller köldastma men kom inte till en tävling utan vanlig astmamedicin på morgonen, på grund av den kroniska astma jag har haft sedan barndomen, säger Pettersen, som tog OS-guld i sprintstafett i Vancouver 2010 tillsammans med Petter Northug.

Pettersen tror inte att förbundet lagt i några för honom okända ämnen i nebulisatorerna och jämför det hela med en åkare som dricker sportdryck när orken tryter på en femmil – något som han konstaterar är mer accepterat hemma i stugorna.

"Barn ska inte se"

Adressa.no: Men varför tog ni medicinen på ovanvåningen i vallabussen då?

– Bland annat eftersom det finns ström där. Och det ser inte helt trevligt ut om nebulisatorerna står ute på stadion. Sedan finns det vissa sidor av idrotten som barn helst inte ska se, däribland just astmamediciner och nebulisatorer.

Samtidigt som Adressa.no avslöjar hur det går till i norska vallalastbilen samlades svensk astma-expertis för föreläsningar och paneldebatt i Stockholm under RF:s regi.

Bland de gästande experterna fanns lungläkaren och ordföranden i den svenska dispenskommittén, Lars Larsson. Han fördömer metoden att ge astmamedicin till åkare som inte diagnosticerats med just astma.

– Det är tråkigt att man gör så, oetiskt, säger han.

"Blir lite masspsykos"

Både han och kollega Kjell Larsson är överens om att användandet av nebulisator i stort är mycket tveksamt på fullt fungerande elitidrottare.

– Det är en behandling man ska använda vid en akut nedsättning.

Att överhuvudtaget använda astmamedicin för att öka prestationsförmågan menar Lars Larsson är effektlöst.

– Det inga vetenskapliga bevis för att prestationsförmågan ökar, säger han.

– Uppenbarligen tror många att det har effekt. Det blir lite masspsykos. Tar den som vinner olympiska medaljer, måste jag också ta.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA-valet

Dopning