Hon kan få tävla – i VC-premiären

avPetra Thorén

OSLO. Therese Johaug är inte avstängd under pågående utredning.

En fördröjd process skulle kunna innebära att norskan får tävla när världscupen startar.

Den finns bara en som i nuläget kan stänga av den norska skidstjärnan.

– Det är hon som måste stänga av sig själv, säger Halvor H Byfuglien, kommunikationschef på Antidopning Norge.

Under torsdagen blev det känt att Therese Johaug blivit ertappad i en dopningskontroll, efter att ha använt en kräm med den verksamma substansen clostebol i syftet att läka öppna sår på överläppen.

Antidopning Norge bekräftade att en liten mängd av den anabola steroiden påträffats i skidstjärnans urin vid en kontroll och organisationen har nu startat en utredning.

Under tiden som utredningen pågår är Therese Johaug inte avstängd. Och den enda som skulle kunna stänga av Therese Johaug för tillfället är hon själv.

– En utövare kan stänga av sig själv frivilligt eller så kan Påtalenämnden göra det, men det sker då först när den inledande utredningen är klar, säger Halvor H Byfuglien, kommunikationschef på Antidopning Norge.

Premiär i november

Kan inte Påtalenämnden stänga av henne redan nu?

– Det kan den inte, det är för tidigt. Det får de först när utredningen är klar. Det är svårt att säga när den är färdigställd.

Det är alltså först när ärendet landar hos den så kallade Påtalenämnden som en första avstängning kan ske. Nämnden kan stänga av den aktuella utövaren två månader i taget i väntan på att Domsutvalget, en norsk domstol under Norges Idrettsförbundet (NIF), fattar beslut om eventuellt straff. En första avstängning räknas då av från det straff som delas ut.

Antidopning Norge har påpekat att man ska speeda upp processen, men att det kan ändå ta upp mot sex veckor. Världscupen har premiär i slutet av november i finska Ruka.

Landslagschefen Vidar Löfshus hoppas att utredningen är klar i början av november.

Kommer hon att fortsätta  att sköta sin dagliga träning?

– Det är viktigt för Therese att ha krafter att orka genomföra vardagen sin. Det återstår att se om hon orkar att genomföra den träningen som hon måste göra för att vara på den nivå som hon ska vara på, säger Vidar Löfshus.

Under torsdagens presskonferens tog norska skidlandslagets läkare Fredrik Bendiksen på sig ansvaret för att han hade rekommenderat Therese Johaug krämen, trots att hon frågat om den stod på dopninglistan. När läkaren gav klartecken använde Therese Johaug läppkrämen.

”Hon följde kontraktet”

Hon följde helt enkelt det kontrakt som hon skrivit med Norges skidförbund. För trots att den enskilda åkaren har ansvar för vad hon eller han får i sig, är de förbundna att följa rekommendationer från läkarteamet.

– Varje utövare är klar över att det är de som har ansvaret. Men vi har ett kontrakt mellan åkare och Norska skidförbundet som säger att de ska ta emot de råd de får från våra läkare.

Hon följde alltså kontraktet?

– Ja, det gjorde hon, säger Vidar Löfshus.

I NRK:s "Debatten" under torsdag påpekade Fredrik Aukland, expertkommentator, att Therese Johaug stod under ett åkaravtal.

– Det innebär alltså att Therese var tvungen att följa läkarens råd, sa Fredrik Aukland.

Han utvecklade sitt resonemang efteråt för Sportbladet.

– Det är ett intressant perspektiv att om du önskar att vara en del av landslaget och Norges skidförbund så förpliktar du dig till att lyssna och följa läkarens råd. Det är en praxis som jag ställer mig undrande till, utvecklar NRK:s expertkommentator Fredrik Aukland till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM