Förslag: Kvotering i idrottsstyrelser

Av: 

TT

”Korrektionsmedlet blir att det påverkar bidragen”

Björn Eriksson.
Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet når inte sitt jämställdhetsmål för 2017. Därför beslutar riksidrottsstyrelsen att öka takten för jämställdhetsarbetet och föreslår kvotering.

– Vill du avvika kostar det pengar, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till DN.

Eriksson säger i ett pressmeddelande att det inte duger att tre av fyra ordförande i Sveriges idrottsföreningar är män.

"Och det ser likadant ut i de stora idrottsförbunden. En mer jämställd idrott ökar kvalitet i verksamheten och är en förutsättning för att verkligen nå vår vision "Svensk idrott – världens bästa", säger han.

Kvoteringen innebär att inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent på högre befattningar inom samtliga 71 specialidrottsförbund. Konkret förslag om utförande ska presenteras för beslut vid idrottens gemensamma årsmöte, Riksidrottsmötet i maj 2017.

”Måste öka kunskapen”

"Vårt arbete handlar inte bara om antalet kvinnor och män på olika poster utan om hur vi behandlar varandra från unga år och genom hela livet. Vi måste öka kunskapen och vara medvetna om maktstrukturer och normer som försvårar jämställdhetsarbetet", säger Eriksson i ett pressmeddelande.

Specialidrottsförbund som inte når upp i en jämnare könsfördelning kommer att straffas.

– Min uppfattning och mina styrelsekamraters uppfattning är att det ska få en effekt på de ekonomiska bidragen. Vill du avvika kostar det pengar, säger han till DN.

– Vi har bestämt att korrektionsmedlet blir att det påverkar bidragen. Det är det absolut bästa instrument vi har.

RF ska nu, som ett första steg, satsa 2 miljoner kronor i jämställdhetsarbetet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.