Thorén: Platt fall för drömmen om succé

SPORTBLADET

Sportbladets skidkrönikör: Charlotte Kallas teknik brast i den lösa snön

Foto: Charlotte Kalla hade en tuff dag i går när hon föll och hamnade till slut på en elfteplats.

Vi fick en formteaser i sprinten.

Men i gårdagens masstart föll Charlotte Kalla platt och hoppet om en succétour fick ett snopet slut.

Skidstjärnans teknik brast i den lösa snön.

Foto: Sportbladets Petra Thorén.

I somras var jag ute och joggade i den kungliga parken i Montreal inför en av matcherna i fotbollens dam-VM.

Den låg då i full grönska, var välbesökt av fikande familjer med lekande barn.

Slingorna var kuperade och varierade, men underlaget fast.

Det var det inte i går.

Snön var lös och yrde kring skidor och stavar. Vinden och snöfallet under damloppet gjorde att spåren drev igen.

Med andra ord förhållanden som passar Charlotte Kalla illa.

Skidstjärnan, som mellan 2011 och 2013 tog ett jättekliv i klassisk stil, är starkt beroende av hårda förhållanden. Hon vill få fast skidorna ordentligt för att kunna trycka i från med benen till skillnad mot överlägsna Therese Johaug som mer kan trippa med kortfrekvens.

Charlotte Kalla sa själv efteråt att hon blev stressad av att inte få tekniken att fungera och vad händer då? Uppdragna axlar, spändare muskler och mer mjölksyra som är svårare att transportera bort.

Dessutom skymtade vi en annan bit i Charlotte Kallas åkning som har sina brister. Hennes förmåga att tekniskt hantera utförsbackar. Hon bromsar tidigt, blir stel i stället för att åka följsamt. Fallet kostade förstås energi.

Kommer göra bra lopp

Det där har varit en följetång och är en känslig fråga, men vi kan väl bara konstatera att det finns en mängd åkare som tar kurvor och backar med en större teknisk skicklighet. Eller för att se det positivt: här finns en utvecklingspotential.

Charlotte Kalla slutade på elfte plats i loppet över 10,5 km. Senast hon var utanför topp-tio i ett distanslopp var i just en klassisk mil i Davos, december 2014.

Svenska hoppet är nu redan två minuter efter Therese Johaug i den totala touren och det är alldeles för mycket för att det ens ska kunna bli spännande senare i veckan. Oroväckande dessutom att en sprintåkare som Maiken Caspersen Falla kan vara före.

Så var formbeskedet från sprintpremiären, när Charlotte Kalla tryckte på i kvartsfinalen, bara en dagsslända?

Vill inte tro det. Charlotte Kalla kommer att göra bra enskilda lopp under Ski Tour Kanada även om chansen att ens nudda den norska totaldominansen känns uppäten direkt.

Det är å andra sidan en vardag vi lärt oss att leva med...

Bakom Charlotte Kalla gjorde Stina Nilsson ännu ett stabilt distanslopp. Tvåa i sprinten, på 13:e plats i går och Stina ligger sjua totalt, en placering före Charlotte Kalla.

På herrsidan kunde vi ännu en gång konstatera att masstarterna fortsätter att bli hög-speed-lopp. Nu var det ryssen Sergej Ustiugov som drog upp farten, Emil Iversen och Petter Northug orkade hänga med och knäckte farthållaren till slut.

Bäste svensk Oskar Svensson på 22:a plats, vilket var en fin placering för den unge talangen som allt mer tar för sig i världscupen.

ARTIKELN HANDLAR OM