Käck: Tråkigt om allt förstörs i tv…

SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. Här sitter jag på Rios olympiska golfbana och trivs, beredd att ge den historiska dagen starka .

Den överträffade alla förväntningar.

Tråkigt bara om allt förstörs i tv.

Foto: Sportbladets Andreas Käck.

Man fruktade de värsta.

De fyra högst rankade spelarna kom aldrig hit, Rory McIlroy sa att han inte ens kommer följa tävlingen på tv och när jag och fotograf Pontus Orre begav oss hit i söndags för att inspektera området möttes vi av en spökliknande grushög.

Banan var färdigbyggd, men inte mycket mer än så.

Det gick inte ens att få tag på en flaska vatten.

Många har ifrågasatt om golfen över huvud taget borde vara med i OS och jag själv var en av dem som tog fram motorsågen när stjärnspelare efter stjärnspelare tackade nej.

Tävlingen kändes inte särskilt het.

Förrän vi kom hit.

Och mötte Henrik Stenson.

Magnifk inramning

Vår nyblivne svenske majorvinnare erkände att han var sliten efter de senaste veckornas bravader men slog fast att han är vrålhungrig efter ett OS-guld – och när det dessutom glittrade i ögonen på det där speciella sättet som det alltid gör när han är laddad till tusen, då börjar det förstås pirra i kroppen även hos oss som inte ska spela, bara titta.

Sen kom vi ut på banan.

Personligen förväntade jag mig ett svagt publikintresse. Rios olympiska golfbana ligger en bra bit bort från det stora tävlingsområdet där alla arenor är insprängda.

Fågelvägen är visserligen kort, men nu snackar vi om brasiliansk kollektivtrafik som ska köra genom knixiga omvägar.

Det tar sin tid.

Det är inte direkt så att man lufsar hit, ser lite golf och lufsar tillbaka.

Men väl framme möttes vi av tusentals – ja, faktiskt – åskådare från världens alla hörn och kanter. Många av dem var svenskar och bjöd på en magnifik inramning i Stensons boll.

Får mig att må dåligt

Stämningen här? Den överträffade alla förväntningar.

Men så ser jag – till min stora besvikelse – att ni som följt tävlingen hemma från tv-sofforna fått en helt annat uppfattning.

Kollega Marcus Leifby skrev så här i sin liverapportering:

”Den här första golfrundan kan vara den sämsta tv-produktion jag har sett i olympiska sammanhang, sedan lagtävlingen i backhoppning i Innsbruck 1976, som inte sändes alls. Oerhört omodernt paketerat. Sitta och följa allt och alla, alla golfare från Fiji och Mali och de fransktalande regionerna i Kanada. Men Stenson, som går bra, som är favorit, honom får vi bara lite repriser på. Uselt!”

Det får mig att må dåligt.

Här finns fler tv-torn än jag någonsin sett på en golftävling, fler än på majors. Förutsättningarna för att göra en riktigt bra tv-produktion är således perfekta. Men man tycks alltså ha misslyckats.

Nä, ryck upp er, ni som producerar sändningarna.

Er start på OS-golfen är inget vidare.

Tur då att Henrik Stensons är bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

Golf