Rasar: ”Är oförlåtligt och oförsvarligt"

Foto: Bildbyrån
Ato Ibañez får inte tävla i OS.
SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Perseus Karlström och Ato Ibañez är gångbröderna som aldrig varit på mästerskap utan varandra.

Men när Perseus blir förste svensk i OS på 20 år får Ato stanna hemma, trots att han klarat SOK:s nomineringsgränser flera gånger om.

– Det är oförlåtligt och oförsvarligt, säger förbundskapten och mamma, Siv Karlström.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Perseus Karlström och Anatole Ibañez.

På fredag blir Perseus Karlström första svenske OS-gångare på 20 år. Platsen fick han när han slaktade det svenska rekordet ner till 1.19,11, fjärde bästa tiden i världen i år. Bakom honom har även fyra år äldre brodern Ato Ibañez gjort stora framsteg. Med 1.20,54 slog han personligt rekord med nästan två minuter och var 36 sekunder under SOK:s nomineringsnivå.

Ändå står Perseus som enda svensk i OS-byn när det kallas till pressträff.

– Ja, det är lite annorlunda. Vi brukar alltid ta oss dit tillsammans, säger han.

Hur känner du för att han inte fick en plats?

– Det är jättetråkigt, han är också värd att vara här.

”Helt vansinnigt”

De två brödernas mamma, Siv Karlström, som också är förbundskapten skräder inte orden kring SOK:s beslut.

– Det är helt vansinnigt att inte ta ut Ato, helt galet. Han har dessutom varit under gränsen flera gånger, säger hon och säger att hon inte kan hitta något bra svar på varför han petats:

– Det är är oförlåtligt och oförklarligt, det är ett tankefel.

Carina Skoog är sportchef på SOK och ansvarig för gången.

– När det gäller uttagningskriterierna så gäller det att man ska kunna vara topp åtta och då har vi satt en nomineringsnivå med tider där vi tittat på vad som krävs för en topp åtta-placering i OS och VM men sen har vi också sagt att placeringar på tävlingar måste indikera topp åtta-nivå. Det handlar inte om kvaltider utan om en nivå man måste visa upp samtidigt som man visar att man är topp åtta. Där har Ato inte uppfyllt kriterierna.

SOK: ”Skiljer mycket mellan grenar”

Kan du ha förståelse för att att det blir förvirrande när han klarar er nivå men inte får åka medan exempelvis Sanna Kallur inte gör det men ändå får åka?

– De aktiva vi har tagit ut på grundkriteriet, där har vi gjort en samlad bedömning på vad man behöver klara och de har uppfyllt det. Sen i friidrott skiljer det sig mycket på hur många i världen som har klarat nomineringsnivån, det är så klart något vi tittat på och det skiljer sig mycket på bland annat 100 meter häck och andra grenar.

Med eller utan brorsan på plats så siktar Perseus Karlström på en framskjuten placering.

– Min målsättning är topp åtta, det är väldigt många i toppen och väldigt tajt, säger han. Loppet avgörs 19.30 på fredag kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM