Mejla

Robert Laul

Laul: Exakt hur svag är allsvenskan 2016?

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: GETTY

Ett sent mål av Dioh Williams mot Malmö FF gör att bottenrysaren lever till sista omgången.

Men oavsett vilka – Gefle eller Helsingborg – som får möta Halmstads BK i kvalet kanske vi får ytterligare svar på frågan som har plågat mig över halva säsongen:

Exakt hur svag har allsvenskan 2016 egentligen varit?

– Jag hade nästan glömt bort hur det känns att göra mål, sa Jordan Larsson.

Sedan log han.

Det var en vacker ögonblicksbild i pausen på Falkenbergs IP.

Jag unnade Helsingborg glädjen, det har inte varit något roligt år för dem.

Inte det här året heller.

Fansen dansade och sjöng på bortaläktaren när Larsson jr först bredsidade in 1-0 och sedan gjorde 2-0 efter en klassprestation där han tog med sig bollen på bröstet i fart för att avsluta på volley.

– Blunda och skjut, hade farsan Henke tipsat i dagens Sportbladet.

Jordan gick sin egen väg, och tur är väl det för HIF.

Lika viktigt som tre poäng var det för Helsingborg att få tillbaka självförtroende, känna att de kan igen, att det går, att allt inte är emot dem. Ett tag såg det ut att bli en sådan match igen: Monday Samuel distanssköt tätt utanför, Mikael Dahlberg avslutade rakt på målvakten i fritt läge, Andreas Landgren nickade i ribban.

Jag hade förstått (men inte accepterat) om HIF-spelarna brutit ihop och gått hem där och då. Lagt ner hela branschen, som vi säger i allsvenskan nuförtiden.

Men Helsingborg fortsatte att mala på framåt, Anton Wedes crossboll nådde Surprise Ralani som hittade Larsson och 1-0 var ett faktum.

Det var starkt.

Går aldrig att räkna bort

Jordan Larssons mål i all ära, det var högeryttern Ralani som knöt upp de flesta knutar. Han toppade insatsen med ett vackert litet solomål som betydde 3-0. Ralani kan bli ett kvalvapen för Helsingborg, den saken är klar.

Om nu HIF ens får kvala.

Glädjen på bortaläktaren förbyttes nämligen i ilska mot slutet: "Hata Malmö, hata Malmö".

– Vi väntade oss inte någon hjälp därifrån, sa Henke Larsson i tv-intervjun efteråt.

Gefle går aldrig att räkna bort, det är sedan gammalt, och efter Dioh Williams sena mål mot MFF lever bottenstriden till sista omgången där Helsingborg möter J-Södra hemma, och Gefle har Östersund borta.

Fördel Helsingborg.

Oavsett hur det går ska det bli intressant att få svar på hur allsvenskans tredje sämsta lag står sig mot superettans tredje bästa.

Jag har sett superettan alldeles för lite för att kunna göra en trovärdig bedömning av seriens klass just i år, däremot har jag som vanligt sett närmare hundra allsvenska matcher den här säsongen, och min bild är klar: Högsta serien har tappat i kvalitet i år.

Det har även synts i kvalet till Europacuperna: För första gången sedan 2010 fanns inget svenskt lag representerat i vare sig Champions Leagues eller Europa Leagues gruppspel under hösten.

Vissa av spelarförsäljningarna som gjorts har känts som rena skämten.

Fullständigt överlägsna

I toppen har Malmö och IFK Norrköping varit snudd på ohotade från start till mål, ja till slut var det bara Malmö som var ohotade när ”Peking” rasade.

Ett annat tecken är dagens match, Falkenberg-Helsingborg.

HIF, som har långt upp till säker mark, var fullständigt överlägsna tabelljumbon FFF. Totalt. Det skiljer enormt mycket bara mellan plats 16 och 14, och sedan lika mycket till platserna 10-12 där vi har Häcken, Djurgården och J-Södra som in sin tur är ett par mil från toppen.

Därför blir det viktigt att se allsvenska botten mot superettan-toppen i ett kvalspel. Risken är att även superettan har tappat med tanke på att en förening med så begränsad budget som AFC United kunnat lira sig genom serien.

Tränare Özcan Melkemichel och sportchefen Azad Budak har gjort ett beundransvärt jobb, jag tar inte ifrån de något, men det är klart att AFC:s avancemang är sensationellt.

Flytten till Eskilstuna kan man förstås ha synpunkter på vilket jag hade i gårdagens krönika men AFC gör egentligen inget fel nu, det är Eskilstuna City som bör ifrågasättas som tar genvägen till allsvenskan, hoppar över ett par serier.

Rent principiellt går det aldrig att förespråka lösningar där licenser och sådana här samarbeten flyttas mellan städer även om det kan finnas sidovinster i enskilda exempel.

avRobert Laul

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM