Ut på kryckor – här avgörs hennes framtid

1 av 5 | Foto: Pontus Orre
SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Jessica Samuelsson bars ut på bår och lämnade arenan på kryckor.

I det här toppmoderna röntgenrummet bestäms backens framtid i OS.

– Vad det är för skada vet vi inte riktigt, säger lagets läkare Mats Börjesson.

Jessica Samuelsson har en nyckelroll i Sveriges 4–3–3-uppställning. Högerbacken är en av truppen mest löpstarka spelare och har som uppdrag att forsa fram på sin kant och vara med i anfallen.

Men det är tveksamt när 24-åringen är tillbaka på planen igen, för i slutskedet av segermatchen mot Sydafrika kolliderade hon med en motståndare och tog sig för fotleden.

"En fotledsskada"

Samuelsson fick vård inne på planen och bars på bår mot bänken. Där låg hon med den lindade foten i högläge innan hon haltade ut med kryckor.

Mats Börjesson, landslagsläkare, säger att ytterbacken ska undersökas inne i svenskhuset och sedan föras till röntgen inne i OS-byn.

– I dag kan vi bara säga att det är en fotledsskada. Vi vet mer när vi har undersökt och röntgat, säger Börjesson.

Enligt Börjesson är en bra prognos att skadan läker på ett par dagar. Det talar mot att Samuelsson står på planen redan på lördag (klockan 03.00 natten till söndag, svensk tid) då Sverige möter Brasilien.

"Alla vägar öppna"

Läkaren vill inte spekulera i huruvida det är en vrickning eller stukning eller något annat, han understryker bara att Jessica Samuelsson kan vara spelklar snart.

– Jag utesluter inte att hon är snabbt tillbaka på benen. Vad jag säger är att vi inte vet hur allvarligt det är. Ibland kan det gå jättefort, säger hon.

Vad behöver det vara för att hon ska kunna spela nästa match?

– Ligamentskador går fort. Speciellt om man tar hand om det snabbt. Vi fick tryck på det snabbt och det begränsar blödningen. Men sedan gäller det att se vilken grad det är. Det finns alla vägar öppna just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM