”De skrek när jag skulle serva”

SPORTBLADET

Gerell stördes av publiken

Foto: Pär Gerell.

RIO DE JANEIRO. Han vann EM-brons i höstas, men OS inleddes med en ny plump.

Pär Gerell föll tungt mot brassen Hugo Calderano, som bars fram av den högljudda publiken.

– Två-tre gånger skrek de när jag skulle serva. Det är man inte van vid.

Pär Gerell hade två setbollar i första set, men Hugo Calderano lyckades rädda båda.

Sedan gick det som det gick.

20-åringen överträffade sig själv och alla förväntningar och vann med 4–1 (13–11, 11–9, 11–7, 9–11, 13–11).

– Det är klart att jag är besviken. I efterhand kan man säga att jag hade behövt vinna första eller andra set, där det stod 9–9. Det är lättare att spela i ledning. Så är det, säger Pär Gerell.

”Publiken var het”

Växjösonen, som är bosatt i Halmstad, gjorde allt för att jobba sig in i matchen, men hade både Calderano och den högljudda publiken emot sig. Taket på paviljong 3 på Riocentro höll på att lyfta när brassarna på läktarplats hejade fram Calderano, som är född i Rio de Janeiro.

– De var heta och han blev nog taggad av det. De skrek och gjorde vågen när jag skulle serva, då man vill ha tyst. Jag blev störd två-tre gånger, men det var inte så farligt. Det var nog mer störande för spelarna vid de andra borden, säger Pär Gerell.

Hugo Calderano och de andra medlemmarna i Brasiliens pingislandslag har inför OS tränats av Peter Karlsson, som vann EM-guld i singel 2000.

Kommer du säga upp kontakten med honom nu?

Gerell tvingar fram ett litet skratt innan han svarar.

– Jag vet inte om han tipsade om något, men han var bra. Jag fick ingenting på serven och fick hela tiden slita för att vinna poängen. Den här lirare går bara in och kör, och är man inte på topp då så lägger man en sådan här match.

Laddar om inför lagtävlingen

Pär Gerell spelar sitt tredje OS, men har inga positiva minnen. Sverige åkte ut direkt i lagtävlingarna 2008 och 2012, och i London föll han också i första omgången i singelspelet, mot Lashin el-Sayed.

– Det är tufft, men jag hoppas att det vänder om någon vecka, i lagtävlingen. Det är bara att ladda om och försöka göra något bra där, säger Pär Gerell.

ARTIKELN HANDLAR OM