Fick sitt namn efter en lönnmördare

SPORTBLADET

Nikita Glasnovic: Det är lite kaxigt

1 av 2 | Foto: TT
Nikita Glasnovic i Europeiska spelen

RIO DE JANEIRO. Det är inte bara hennes talang som skrämmer.

Nikita Glasnovic, 21, har fått sitt namn efter en lönnmördare.

– Det är lite kaxigt, säger det svenska taekwondo-hoppet.

1990 hade filmen Nikita premiär på världens biografer. Huvudkaraktären döms till livstid för att ha mördat en polis, men släpps ut ur fängelset för att jobba som lönnmördare på uppdrag av den franska staten.

”Grym regissör”

Den Nikita som står i en soldränkt OS-by i Rio de Janeiro var inte född då, men hennes pappa, Mario, älskar Luc Bessons filmer.

Det finns i dag två levande bevis på det.

– Ja, min lillebror är döpt efter en annan film av Luc Besson, Léon, som också är en mördare. Han är en grym regissör och jag är glad över namnet. Det är coolt. Pappa gillar filmerna. Mamma också, för den delen.

Vad tycker du själv om filmen Nikita?

– Den är jättebra. Alla hans filmer är fantastiska. Han är lite snurrig i huvudet men det ska väl en regissör vara, säger Nikita Glasnovic och skrattar.

Pappa som tränare

Hon har inte bara sin far att tacka för sitt namn. Om det inte vore för Mario hade hon förmodligen inte stått där hon står här och nu.

Han driver Toigye Taekwondo Club i Malmö och det var han som väckte barnen inför nattmanglingarna under OS i Peking.

– Jag föddes in i sporten, men det var först 2008 jag började drömma om de olympiska spelen. Jag minns att pappa väckte oss. Sedan satt vi på golvet framför tv:n med våra Sverige-t-shirts och hejade på Hanna (Zajc) och Karolina (Kedzierska). Efter det började jag tävla mer aktivt och sedan, när jag blev senior, fick jag följa Elins (Johansson) förberedelser inför London. Det var då jag bestämde mig, och nu har jag gjort en resa till Rio.

Möter Caroline Marton

Nikita Glasnovic, som tävlar i -57 kilos-klassen och tränas av sin pappa, går in i tävlingen under torsdagen, då hon möter Caroline Marton, Australien.

– Det är mitt första OS och jag är superladdad. Det är 2020 jag vill se mig själv med en medalj runt halsen, men när jag avslutar min dag ska jag känna att jag har gett allt och är nöjd med min prestation.

Med tanke på åldern har Nikita redan en imponerande meritlista. Hon tog EM-brons 2014 och gick till final när årets mästerskap avgjordes i schweiziska Montreaux.

– Det är ett grymt kvitto på att jag håller en hög nivå. Europa är den starkaste kontinenten i min viktklass, ja, generellt i taekwondo. Det ger mig självförtroende. Jag intalar mig att jag kan snudda vid toppen nu också.

Det är inget du viskar till din motståndare precis före matcherna, att du är döpt efter en lönnmördare?

– Nej, jag kramade min motståndare i matsalen för några dagar sedan. Vi är en liten grupp och alla känner alla, men när vi går upp på mattan är det krig, säger Nikita Glasnovic.

Fotnot: Nikita Glasnovic vann första matchen mot Caroline Marton från Australien med 4–0.
Det betyder att hon är klar för kvartsfinal mot finländskan Suvi Mikkonen, som går av stapeln preliminärt klockan 20.00.

ARTIKELN HANDLAR OM