Lagkaptenen: Vi ska tillbaka till folket nu

SPORTBLADET

Petar Blackstenius i finalen till förmån för Jakobsson

RIO DE JANEIRO. Caroline Seger är en av Sveriges två lagkaptener.

Nu ska hon leda laget i en OS-final.

– Vi är så glada att vi kan ge något tillbaka för allt stöd vi har fått hemifrån, säger kapten Seger.

Det är snart avspark i OS-finalen mellan Sverige och Tyskland, en av de största matcherna i den svenska fotbollshistorien.

Lotta Schelin och Caroline Seger har delat på lagkaptensuppdraget under OS.

– Nu är det min tur att ha bindeln, säger Seger inför matchen apropå att Schelin bar den i semifinalen.

– Eller så får vi väl klunsa (sax, sten, påse). 

Släpper du ifrån dig bindeln i finalen!?

– Det spelar faktiskt inte så stor roll.

Som en av två kaptener sätter Seger ord på känslan inför OS-finalen på Maracana i Rio de Janeiro:

– Det är så sjukt häftigt med allt stöd vi har fått. Trots att vi är långt hemifrån, långt borta från Sverige, så känns det, det betyder verkligen jättemycket. Vi är så glada att vi kan ge något tillbaka. Det finns en stolthet i att gå ut på planen, vi vet att det vi gör betyder så mycket för svensk damfotboll, man spelar inte bara för sig själv.

”Vi stöttar varandra”

Vilken är kaptenens roll inför en final?

– Vi är ett bra team. Vi stöttar varandra. Jag tycker att de yngre har varit fantastiska också. Ta en spelare som Emilia (Appelqvist) som hade spelat 16 minuter totalt innan semifinalen men gick in och gjorde en väldigt bra prestation. Det är för att laget funkar! Då fungerar individerna också, och det är den känslan vi har skapat. Med den framgången flyter allt på ganska enkelt.

Har vi sett det bästa av Sverige ännu – eller har ni sparat det till finalen…?

– Vi är ganska medvetna om att det kommer bli tufft men det visste vi inför USA och Brasilien också. Vi har allt att vinna igen, vi är inte favoriter, vi har slagit ut två av de bästa lagen, vi har en silvermedalj men med det sagt så vill vi ha det absolut snyggaste också, och det är ju guldet. Det hade varit skithäftigt att få upp det en nivå till, göra mål innan en förlängning, det känns som vi har spelat en extra match med alla förlängningar, säger Caroline Seger med ett skratt.

Sverige gör två ändringar i startelvan jämfört med semifinalen mot Brasilien: In kommer Olivia Schough och Sofia Jakobsson, ut går Stina Blackstenius och Emilia Appelqvist.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM