Hamilton snabbast inför stora finalen

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rosberg strax efter - hotas av Ferrari och Red Bull

Foto: TT

Två man slåss om VM-titeln.

Nu har det avslutande slaget inletts och Lewis Hamilton var snabbast.

– Målet är absolut pole position, säger han.

VM-tvåan Lewis Hamilton har vunnit de tre senaste loppen och satsar på ännu en seger i Abu Dhabi. Vinner han där och får hjälp av att ytterligare två förare är snabbare än Nico Rosberg är VM-titeln hans.

Den trefaldige mästaren inledde också snabbast på det första träningspassen där han var kvickare med de mjuka däcken än vad Rosberg var med de supermjuka.

Under det andra passet visade han återigen att farten finns där när han var snabbast av alla.

– Det har varit en fantastisk dag, det har fungerat bra och vi har inte haft några problem. Det första varvet på den andra träningen var väl inte perfekt eftersom det var så mycket trafik, men sedan gick det bättre, säger Hamilton som körde ett varv på 1:40.861.

– Vi har fått mycket jobb gjort under dagen, både kortare och längre stinter och jag är väldigt nöjd med bilen. Vi ligger bra till och målet är att ta pole position.

Problem med växellådan

Men VM-ledaren Nico Rosberg var inte långt efter  honom(+0,079 sekunder).

– Balansen i bilen låg rätt redan från början. Det är alltid intressant när vi går från den extremt varma träningen under eftermiddagen till den betydligt kallare under kvällen. Det kan vara svårt att ställa om sig, men bilen funderade bra under båda passen, säger Rosberg som har 12 poäng tillgodo på Hamilton inför söndagens final.

Sebastian Vettel, Red Bull hade den tredje snabbaste tiden före Red Bulls båda förare, även om han hade problem med växellådan. Sett till de längre stinterna var Hamilton klart snabbast, han låg konstant kring 1.45,6 när han körde med de mjuka däcken. Rosberg var ungefär en tiondel långsammare per varv och han på de längre stinterna fick han konkurrens av både Ferrari och Red Bull.

– Red Bull och Ferrari var riktigt snabba i dag, kommenterade Mercedes stallchef Toto Wolff efter passet.

Kan de blanda sig i toppstriden kan det bli en mycket spännande final på söndag.

Ojämnt för Ericsson

För Marcus Ericsson inleddes fredagen med den tionde snabbaste tiden, på det andra passet föll han däremot tillbaka i resultatlistan och slutade på plats 19.

– Det är en dag med väldigt blandade känslor, säger han.

– Det gick bra på de mjuka och de supermjuka däcken, men av någon anledning hade vi problem med de ultramjuka däcken. När vi körde med lite bränsle under det andra passet hittade vi inte alls det greppet som vi behöver. Det blir en utmaning inför morgondagen och det finns absolut utrymme för att förbättra oss på de ultramjuka däcken.

Kvalet till Abu Dhabis GP startar i morgon lördag kl 14.00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM