Guldmedaljör – och bötfälld

avKristoffer Bergström

Publicerad:

Rissveds vann stjärnduellen mot "Silver-Emma"

Foto: Bildbyrån
Rissveds

Jenny Rissveds, 22, vann gigantduellen mot Emma Johansson, 33, och tog SM-guld i cykelcross.

Men det var inte bara en medalj som hägrade vid mållinjen.

Där väntade också en böteslapp.

En gång per säsong ställs svensk cykels två stora namn mot varandra. I fjol vann Jenny Rissveds (mountainbike) SM-guldet i blandformen cykelcross före Emma Johansson (landsväg).

I år kom de båda till SM i Eksjö med färskt bärgade OS-medaljer: guld för Rissveds, silver för Johansson. De möttes av snö.

– När vi testade banan var det tre minus, men det blev jättekallt under natten så banan frös. Därför visste vi inte vilka förhållanden det skulle vara, säger Rissveds.

Guld till Rissveds

Hur hanterade du det hala underlaget?

– Det är viktigt att få med sig fart ut från kurvorna. Där har jag nytta av mountainbiken, medan Emma är åkstark. Så det var halt men jag försökte utnyttja de tekniska partierna och sticka redan på första varvet.

Funkade det bra?

– Ja. Det gav bra resultat.

Rissveds ryck stod sig hela vägen in i mål, där hon krönte en gyllene säsong med ett SM-guld. Emma Johansson vann silver.

För 22-åriga Rissveds är säsongen över nu. Men innan hon helt kan släppa OS och SM och allt har hon en böteslapp på 500 kronor att betala.

Vad hände?

– I cykel tillhör du en förening och ett proffsteam. Jag körde med teamtröjan. Det var fel, säger Rissveds.

Varför gjorde du det?

– För att det är min arbetsgivare. Jag visste inte om jag skulle få böter men det var helt rätt. Jag ska få böter för det. Det är inget konstigt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport