Tornéus: Det är kniven mot strupen

SPORTBLADET

Svensken farligt nära att inte få chansen i Rio

1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm
”Det är som det är, det är bara att gilla läget”, säger Michel Tornéus om att han måste hoppa 8,15 på EM.

Michel Tornéus har en tydlig uppgift i på EM i Amsterdam: hoppa 8,15.

Annars är OS-drömmen död.

– Det är kniven mot strupen, säger längdhopparen.

OS i London sitter som en tagg i Michel Tornéus. Fjärdeplaceringen var på förhand överraskande bra, men den ynka centimetern till medaljen har gjort att han ända sedan dess lagt upp allt sitt fokus på medaljrevansch i Rio.

Men nu är han farligt nära att inte ens få chansen.

Hoppar Michel Tornéus inte 8,15 innan den här veckan är slut talar allt för att han inte får åka till OS (teoretiskt kan han bli inbjuden för att fylla fältet red. anm).

– Det är som det är, det är bara att gilla läget. Det är kniven mot strupen men jag var i nästan samma situation inför OS förra gången och då fick jag mitt klartecken efter EM, säger han.

"Det är inte slut än”

När du pratade med Sportbladet efter din första tävling i Tyskland var du helt säker på att du skulle lösa gränsen, vad är anledningen till att du inte har gjort det ännu skulle du säga?

– Det är inte slut än! Det är på söndagen kvaltiden går ut, hugger Michel tillbaka.

– Det är klart att jag måste tro på mig själv, men jag skulle ljuga om jag sa att det inte hade varit skönt om det redan varit avklarat redan.

Är det stressande?

– Till och från har det varit det, ibland kan det vara jättejobbigt. Det är ändå det jag har satsat på i fyra år. Men samtidigt hjälper det inte att stressa, ju mer jag tar i desto sämre blir det. Jag måste bara slappna av och ha det bra.

Lösningen är att fokusera mindre på kvallängden och mer på placeringarna här och nu på EM.

”Har gjort det här förut”

– Ska jag placera mig högt så måste jag hoppa långt. OS kommer om en månad, nu ska jag bara fokusera på EM.

Han medger att det finns en backup-plan med någon sent inkastad tävling i fall regn och motvind skulle förstöra möjligheterna till kval under EM. Men dit vill han inte tänka, i hans huvud är EM sista chansen.

Trivs du med kniven mot strupen?

– Det är vad det är just nu. Det är bara att göra det bästa av situationen. Jag har gjort det här förut inför London, man glömmer lätt det att det har hänt förut. Det gäller att inte se som något jobbigt.

Längdkvalet avgörs 13,05 under onsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM