"Jycken": Stäng av fuskare på livstid

SPORTBLADET

"Jon Jones behöver hjälp, något står inte rätt till"

Foto: Reuters
Magnus Cedenblad.

Skandalomsusade UFC-stjärnan Jon Jones har strukits från titelmatchen mot Daniel Cormier efter ett positivt dopningstest.

UFC-svensken Magnus Cedenblad är bestört över avstängningsbeskedet.

– Det är uppenbart att han behöver hjälp, säger ”Jycken”.

Det skulle bli det stora återtåget till UFC-tronen för Jon Jones, av många ansedd som den bäste MMA-fajtern genom tiderna. Men sent igår kom beskedet att ett dopningsprov från mitten av juni testat positivt och matchen Jones vs Cormier 2, som var planerad huvudmatch på lördagens jättegala UFC 200, ströks direkt. Svenske UFC-fajtern Magnus ”Jycken” Cedenblad är Sveriges kanske hetaste fajter just nu med fyra raka segrar har under det senaste året tränat med Jon Jones och hans team i Albuqerque.

– Han verkade må jättebra och jag fick intrycket av en jordnära och fin människa. Han pratade klokt och genomtänkt om sin rivalitet med DC (Daniel Cormier) och om sin match mot Alex (Gustafsson). Jag förstår det inte, det känns som han behöver hjälp, för det är någonting som inte står rätt till, säger han.

”Måste bort från idrotten”

Det är fortfarande oklart exakt vad den amerikanska dopningskommisionen USADA har hittat i det prov som man ska ha tagit på Jones i mitten av juni i år. Men UFC var tydliga med att inga överträdelser accepterades och strök Jon Jones från galan.

– Nu vet vi ju inte vad det är de hittat i hans prov. Om det är ett kosttillskott, vilket det är lite väl ofta, eller om det är steroider. Men det måste bort från idrotten. Det är en sak om en cyklist tar något prestationshöjande men inom MMA riskerar du någon annans hälsa, kanske till och med liv genom att fuska. Det måste bort, så är det bara. Inga avstängningar, bara klipp banden på livstid.

”Cormier fick rätt”

För Daniel Cormier är det både ett sportsligt och ekonomiskt bakslag. Matchen som nu är inställd skulle gett flera miljoner i intäkter och en gång för alla satt punkt för den infekterade relationen mellan de båda amerikanerna. Även Cormier är en före detta träningspartner till Cedenblad och han lider med sin kollega.

– Det är väldigt tråkigt. Han sa faktiskt själv före den här matchen att han trodde att Jones på ett eller annat sätt skulle ”fucka up”. Han menade att man gör inte misstag om och om igen, utan att det är ett bevis på en persons karaktär. Och han fick ju rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jon Jones

Dopning

MMA

UFC