”Springer runt som yra höns”

SPORTBLADET

Nu protesterar Sverige och EM-lagen mot egna förbundet

Foto: Nathalie Hagman.

Nu har EM-lagen fått nog av det europeiska förbundets paragrafrytteri och petighet om spelarnas färg på utrustningen.

Sverige protesterar nu ihop med övriga lag i gruppen i en skrivelse till EHF.

– Bägaren har runnit över nu, säger landslagschefen Lasse Tjernberg till Sportbladet.

EM är det första mästerskapet för damer som spelas med de reglerna från det europeiska handbollsförbundet (EHF) om hur spelarnas utrustning ska se ut.

Regler som fått absurda konsekvenser.

– Vi har anmälts och hotas nu med böter för att Nathalie Hagman spelade med ett svart vadskydd och ett svart knäskydd där EHF tyckte att de det såg ut som hon hade en lång strumpa, och man får inte ha knälånga strumpor på EM. Men man kan ju inta dra ner vadskyddet för då skyddar det inte vaden längre. Skydd har man för att skydda spelare, säger svenska landslagschefen Lasse Tjernberg till Sportbladet och fortsätter:

– När lag känner sig tvingade att gå och köpa svarta strumpor, och därmed går ifrån sina nationsfärger, för att inte ankelskydden ska synas så är det fel.

”Fokus på fel saker”

Ett annat problem är att de korta tajts som många spelare har under shortsen måste ha samma färg som shortsen.

– Det finns ingen tillverkare som gör dem i grönt eller gult, som Slovenien och vi ibland spelar med. Då får vi ändå försöka skaka fram en tillverkare som fixar det.

Nu har lagen i EM fått nog.

Redan i går gick lagen i grupp B – Frankrike, Holland, Polen och Tyskland – ihop och satte ihop en protestskrivelse till EHF mot fixeringen på utrustningen.

De flesta övriga EM-lag har anslutit sig till denna skrivelse, bland annat Sverige. I damhandbollens stormakt Norge rasar nu storstjärnorna.

I dag har Sverige och de andra lagen i grupp A lämnat in ytterligare en protest.

– Vi har spätt på med en kompletterande skrivning, säger Tjernberg.

Sverige fick böta 5000 kronor

– Det är för mycket fokus på det som inte har med spelarna att göra; för stort fokus på fel saker. Vi månar om spelarnas hälsa och prestation.

Vad säger spelarna?

 – Vi försöker hålla dem undan från det här och tar det på ledarnivå. De blir störda när vi springer runt och rättar till deras skydd. Vi sprang och köpte vita strumpor som vi klippte sönder och drog över deras svarta skydd. Vi ledare springer runt som yra höns för att spelarna ska kunna hålla fokus.

Redan vid herr-EM i januari blev det ett stort fokus på de här frågorna från EHF. Bland annat fick Sverige böta 5000 kronor för att Jesper Nielsen hade ett långt armbågskydd som EHF vidhöll var en tröjärm som var i fel färg.