Svenskan jämförs med världens bästa

SPORTBLADET

”Hon har samma förmåga som Løke”

Anna Lagerquist är Sveriges nya handbollsstjärna.

Efter EM-premiären jämförs hon med världens bästa.

– Fem kilo muskler till så är hon en ny Løke, säger experten Claes Hellgren.

Foto: BILDBYRÅN
Anna Lagerquist.

Anna Lagerquist hade gjort blott en landskamp, fem år gammal till på köpet, när EM-truppen samlades för knappt två veckor sedan.

Under uppladdningen har hon växt ut till en nyckelspelare i landslaget och i EM-premiären, där hon var planens bästa utespelare, fick hon sitt internationella genombrott.

Hon hyllas framför allt för sitt aggressiva, men också spelbegåvade, försvarsspel. Men den blott 175 centimeter långa Lugispelaren visade också prov på explosivt linjespel där hon gång på gång vred sig loss ur motståndarnas grepp (men sedan slarvade i avsluten).

Ny svensk linjetyp

Efteråt jämförs 23-åringen med världens bästa på positionen – norskan Heidi Løke, 33.

– Lägg på fem kilo muskler till så är hon en ny Løke, som är världens bästa linjespelare någonsin, säger experten Claes Hellgren.

– Hon har samma förmåga som Løke att vrida sig loss från sin försvarare. Nu har Sverige för första gången en linjespelare som man bara kan släppa in bollen till.

Hennes tränare i Lugi sedan åtta år, Dragan Brljevic, håller med Hellgren.

– Claes kan sin handboll. Anna är en potentiell Heidi Løke, absolut.

”En bit kvar”

– Hon är redan en mycket bättre försvarare än Løke och i anfallet får vi inte glömma att hon bara är 23 år. Om två år är Anna, om inte den bästa, så en av de bästa linjespelarna i hela världen, säger Brljevic.

Men samtidigt är Brljevic krävande mot sin adept.

– Alla hyllar henne nu men jag skulle säga att hennes försvarsspel i går bara var en sjua eller åtta på en skala ett till tio. Jag pratade med henne i går kväll om vad hon kan göra bättre.

Lagerquist om jämförelserna med Løke:

– (Generat skratt) Jag har nog en bra bit kvar. Men Løke inspirerar en. Många tycker väl att jag är bra på att vrida runt som hon också är.