”Måste visa att vi vill det mer än dem”

Så ska Udominate undvika fjärde raka finalförlusten

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

UMEÅ. Luleå Basket är en match från femte raka guldet. 

Men Udominate har inte gett upp hoppet om att stoppa vinstmaskinen. 

– Pressen är på Luleå, men vi vet att vi kan slå dem, säger tränaren Jan Enjebo. 

Udominate var nära att sno den tredje finalen upp i Luleå och skaffa sig matchboll. Men det blev en knapp förlust och i kväll är det i stället Luleå Basket som kan säkra femte raka guldet. 

Udominate, som har förlorat tre raka finaler, har dock inga planer på att avsluta säsongen i kväll.

– Vi måste försvara vår hemmaplan och redan från början visste vi att vi måste vinna en borta. Vi hade en liten chans senast, men nu får vi spara det till femte matchen i stället. Vi går inte in med annan inställning än att vi har stor chans att vinna, säger coachen Jan Enjebo.

”Mycket mentalt”

Luleå saknar Silvia Favento som skadade sig i den första finalen. Udominate har dock fullt lag och taktiken är klar inför måstematchen. 

– Det handlar mest om vårt försvarsspel, hur vi roterar. Vi vet att deras guards är duktiga en mot en och vi måste spela bra försvar en mot en men också bra lagförsvar, säger Enjebo och fortsätter:

Foto: BILDBYRÅN
Enjebo.

– Det gäller att vara med i alla moment och hålla ihop det i 40 minuter. Men det är mycket mental, man måste våga tro på det och våga spela sitt spel även när man kommer till slutet av matchen när man ska knyta ihop säcken.

Pressen på Luleå

Luleås vinnarkultur har varit ett problem för Umeålaget som aldrig har vunnit något guld. De flesta spelarna i årets trupp har dock inte varit med och förlorat tidigare finaler. 

– Om man har varit med och vunnit vet du vad som krävs och du har det i dig. Har du inte det måste du kanske ha en aha-upplevelse och komma över en tröskel. Någon gång måste vara den första, säger Enjebo och fortsätter: 

– Pressen ska ligga på Luleå, det är de som ska försvara SM-guldet. Samtidigt vet vi att vi kan slå dem. Vi är underdogs och måste visa att vi vill det här mer än dem, det är den mentala styrkan som måste visa sig på planen. 

Matchen inleds 19.00 och sänds via http://basketligandam.se/

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM