Hoff: Satan i gatan vad spännande det blir!

Foto: FEI/Liz Gregg, TT
Henrik von Eckermann och Patrik Kittel.
SPORTBLADET

▪▪▪ Patrik Kittel levererade sitt livs ritt med Deja i dressyrens världscupfinal i Paris på lördagen och slog personbästa. 

De dansade fram, mjukt, samspelta och harmoniskt utan några missar. 84.146 procent räckte ändå inte till en pallplats, ”bara” till en fjärdeplats. Även om det var väldigt, väldigt nära. Tre av sju domare hade svensken som bronsmedaljör. 

Lite surt. Patrik hade varit värd den där medaljen. Härligt ändå att se att han tagit Deja till nya nivåer, efter att för ett tag sedan stått och stampat lite. 

Söndag eftermiddag väntar en rysare i VC-hoppningens grand finale. Också den i Paris.

Nerverna på helspänn

För svensk del är hoppfinalen redan historisk. Och bättre kan det bli. 

Henrik von Eckermann ligger tvåa och Douglas Lindelöw delad fyra efter torsdagens och fredagens omgångar. Lördag var vilodag för hopphästarna. 

Av de från början 37 ryttarna har 30 gått vidare till söndagens avgörande som går i två etapper. Till den andra och sista rundan går de 20 bästa vidare. 

Allt kan hända. Nerverna är på helspänn. Det såg vi i fredags då två av storfavoriterna red bort sig fullständigt. Marcus Ehning, Tyskland, rev plötsligt tre hinder och åkte rutschkana från fjärde till mitten av tabellen. 

Landsmannen Daniel Deusser låg tvåa när kommunikationen med hästen sket sig fullständigt. Även han ligger nu långt ner i totalen. 

Amerikansk hoppsports första dam, Beezie Madden, däremot gjorde inga misstag. Hon vann för andra dagen i rad och är nu den enda som skiljer Henrik von Eckermann från guldläget. Frågan är om hennes nerver håller även idag.

Krångligt – en underdrift

Henrik befarar det. Hon kommer att rida perfekt, trodde han efter fredagens omgång. Men om hon har otur och han själv har tur så kan det gå vägen, trodde han också.

I tabellen står en nolla efter Beezie Madden och en fyra efter Henrik. Det betyder att svensken är ett nedslag, fyra fel, efter amerikanskan. 

Efter Douglas Lindelöw står en åtta, två nedslag efter alltså. Ändå har Douglas bara haft ett nedslag, i fredagens omhoppning. 

Inte heller betyder Henriks fyra att han haft ett nedslag, även om så är fallet. För den rivningen kom i torsdagens tidshoppning och där räknas fel om till sekunder, sen till poäng och sedan till fel. 

Krångligt är en underdrift. Knappt nån förstår utan att läsa reglerna innantill och inte ens då är det enkelt. Så glöm den saken och följ bara dagens resultat.

Ridit som en mästare

Svenskarnas chanser? Hur stora som helst. 

Henrik von Eckermann har ridit som en mästare hittills och hans häst Toveks Mary Lou har gått som tåget. Bara ett hjärnsläpp hos någon av dem kan paret från stordåd i söndagens avgöande. Ja, och så Beezie Madden förstås. För det är överst på pallen Henrik vill stå. Allt annat kommer förra årets bronsmedaljör att se som ett smärre misslyckande. I vart fall innan röken från slutstriden lagt sig.

Lyckas han blir han historisk. Ingen svensk hittills har vunnit en världscupfinal i hoppning på de 40 år som den funnits. 

Douglas Lindelöw var åtta i finalen i Las Vegas 2015. Hans mål var att bli bättre än det. Fortsätter han som han börjat kommer han att klara det. Förhoppningsvis med råge. För som 27-åringen har ridit i Paris Två klockrena nollrundor och en omhoppning där han var snabbast av alla, dock till priset av en rivning.

Som sagt, denna världscupfinal är redan historisk. Vad som än händer. Hoppsverige har på nytt visat musklerna. Svenska ryttare har åter bjudit oss på fantastisk underhållning. 

Satan i gatan vad spännande det blir.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM