Doldisen knäckte stjärnorna – och tog sig till GHS

Matilda Pettersson om utvecklingen: ”Har gått dunderfort”

Foto: ROLAND THUNHOLM / BILDBYR N
Matilda Pettersson och Head Over Hills på Falsterbo Horse Show i somras.
SPORTBLADET


GÖTEBORG. Matilda Pettersson, 27, är mesta rookien i årets Göteborg Horse.

– Ja, det har gått dunderfort, säger hon om sin utveckling.

Platsen i de internationella stortävlingarna red hon till sig i Borås GP förra helgen, genom att spöa ett helt koppel av svenska toppryttare.

För ett år sedan var Matilda Pettersson tämligen okänd som tävlingsryttare utanför hemorten Norrköping och Östergötland. Men så gjorde hon sitt livs andra start på höjden 1.50, gick felfritt och inledde ett helt fenomenalt år.

Andra helgen i februari i år var hon tillbaka i elittävlingarna i Borås, där hennes framgångsrika 2017 började. Helgen avslutades med seger i GP-klassen efter en övertygande insats i omhoppningen.

Matilda var först ut och satte en så snabb, och felfri, runda som ingen kunde bräcka utan att riva. Inte Peder Fredricson, inte Rolf-Göran Bengtsson, Stephanie Holmén eller någon av de andra toppryttarna.

Det var snyggt, det var säkert och det gav en het biljett till Scandinavium.

– Man hoppas alltid på det bästa i en tävling. Att sedan få vinna var väldigt häftigt, säger Matilda Pettersson som ger segerhästen Head Over Hills äran.

Var det extra stort att vinna över alla dessa toppryttare?
– Jag tänker inte på vilka jag möter, inte när jag har en så bra häst som Head Over Hills.

Men nåt bra gjorde väl du som ryttare också?

– Hmm, vad ska jag säga? Man är aldrig bättre än sin bästa häst. Jag har ridit i hela livet inte haft några fina hästar förrän nu.

Yrket en självklarhet

Matilda Pettersson är född och uppvuxen på en hästgård utanför Norrköping. Att hästar skulle bli hennes yrke har varit självklart. När gymnasiet var avklarat började hon ta emot hästar för träning och tävling.

Samarbetet med hästägaren Bernt Johansson tog allt till en ny nivå. Head Over Hills blev nyckeln till framgång, en boost för självförtroendet och en plats i landslagets observationstrupp.

– Det är jättehäftigt. När man vet att någon tror på en är det lättare att satsa ännu mer, säger Matilda Pettersson. 

”Har bra nerver”

Förväntningarna inför Scandinavium håller hon nere. Samla erfarenhet är hennes primära mål.

– Jag har bra nerver, har jag hört. Jag hoppas de håller för trycket, säger hon.

Egentligen är det bara en sak som gör henne nervös – uppmärksamhet.

– Jag är blyg och tycker inte om att prata inför folk. Fast det har blivit lite bättre. Jag mår inte illa längre när jag ska prata med journalister. Ni är ju rätt snälla, säger Sveriges färskaste ryttartalang som inledde GHS med att vinna tävlingen för sexåriga hästar med stoet Herta Beata.

ARTIKELN HANDLAR OM