– Pappa finns alltid med mig

Håkan Dahlby förlorade sin far före EM – hanterade sorgen genom att ta guld: ”Hans största önskan var att jag skulle prestera”

OS-formen är på väg Under tävlingsförberedelserna nåddes Håkan Dahlby av beskedet att hans pappa gått bort. Trots det tog Dahlby EM-guld i går.
OS-formen är på väg Under tävlingsförberedelserna nåddes Håkan Dahlby av beskedet att hans pappa gått bort. Trots det tog Dahlby EM-guld i går.

Under tävlingsförberedelserna fick Håkan Dahlby, 46, beskedet att hans ­pappa har gått bort.

Han hanterade sorgen genom att fortsätta skjuta – och blev i går Europamästare.

– Pappa finns alltid med mig. Han var min mentor och den som visade mig hur man skjuter, säger ­Håkan.

Håkan Dahlby träffade de första 100 lerduvorna i gårdagens EM i dubbeltrap. Trots fyra bommar i tredje omgången gled han enkelt till final.

Där sköt han 49 träffar av 50 och tog karriärens tredje EM-guld.

– Allt stämde. Jag var bäst i dag, men vi ska inte haussa upp mig inför OS. Det är så små marginaler: en duva kan vara skillnad mellan vinst och förlust, säger han.

Hade du väntat dig ­EM-guld?

– Nej. Det har hänt tragiska grejer inom familjen och sedan dess har jag bestämt mig för att bara ta en tävling åt gången, bara skjuta varje duva, bara fokusera på nu.

’Tog det väldigt hårt’

Dahlby inledde världs­cupssäsongen i amerikanska Tucson i slutet av mars. Pappa Anders brukade ringa varje dag för att höra hur sonen mådde och om känslan i skyttet stämde. Men en kväll var det i stället en ­läkare i luren.

Håkan Dahlby förstod direkt.

– Han gick bort på natten. Jag tog det väldigt hårt. Han har varit en stor mentor och har lärt upp min teknik. Det är ett stort tapp, en stor förlust i mitt liv, säger han.

Var det svårt att börja skjuta igen?

– Det var ändå inget snack om att jag skulle stanna kvar i USA. Min pappas största önskan var att jag skulle prestera. Det var väldigt svårt att foku­sera, men det gick att prestera. Det är skillnad.

’Pratat skytte’

Dahlby var en duva från att nå ­finalen den gången. Sedan vände han hem, ordnade med ­begravningen och sörjde.

Nu har snart två månader gått sedan bortgången. Håkan Dahlby fortsätter tävla och hoppas konservera formen över OS. Men en av karriärens viktigaste rutiner saknas: telefonen är tystare än förr.

– Pappa ringde så fort man var utomlands. Vi pratade varje dag om var jag befann mig och hur skyttet gick. Han hade full koll, ­säger Håkan.

Vad hade han sagt efter EM-guldet och ett av dina bästa resultat på två år?

– Han hade naturligtvis pratat om skyttet. Om känslan, inget annat, för han tyckte att prestationen kom av sig självt om känslan var rätt.

4 OS-hopp som visar storform

1. Sarah Sjöström, 18, simning

Nog för att 50 meter fjäril inte finns med på OS-programmet, men både EM-guld och personligt rekord vittnar om att storformen är nära. Tiden (25,54) var den näst snabbaste på distansen det här året.

2. Anna Lindberg, 30, Simhopp

”Jag har aldrig hoppat så här bra”. Det var värmländskans egna ord efter EM-dubbeln – guld på både en- och tremeterssvikten – i helgens tävlingar. Dessutom var hon ynka tre poäng ifrån sitt personliga rekord.

3. Damlandslaget i fotboll

Med två mål sköt Lotta Schelin hem cuptiteln till sitt Lyon. Några dagar senare blev hon Champions League-mästare för andra året i rad. Med anfallsstjärnan i storform kan vi se fram emot en svensk sagosommar med landslaget.

4. Håkan Dahlby, 46, lerduveskytte

Vann i går sitt tredje EM-guld i karriären. Utklassade allt motstånd och träffade 195 av totalt 200 duvor. Åker till OS med revansch i sikte efter fiaskot i Peking för fyra år sedan då han missade finalen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.