”Toppligan är jätteviktig för oss”

SPORTBLADET

Sverige på väg ur superligan

Foto: Jens Fredricson och Lunatic.

Jens Fredricson, bästa svenska hoppryttare i OS, visade fortsatt storform i fredagens omgång av toppligan i Dublin.

Det hjälpte inte. Sverige ligger nu på nedflyttningsplats och har bara en livlina kvar.

Belgien är med sin jumboplats efter Dublin ohjälpligt ute ur nästa års toppliga. Sverige slutade sjua av åtta lag och får en chans till. Det blir den 21 september i finalen av utmanarligan i Barcelona.

– Klart vi kommer att åka. Men vi måste vinna där för att klara oss kvar, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.

Förra året vann EM-laget från Madrid i Barcelona och tog Sverige tillbaka till den högsta ligan efter ett år i divisionen under.

– Vi måste ha ett bra lag där nu också. Toppligan är jätteviktig för oss. Det är en helt annan division av tävlingar, säger Sylve Söderstrand.

Om det var stolpe ut i OS-hoppningen, missade Sverige målet grovt i Dublin och sista omgången av FEI Nations Cup Topleuge.

Det började bra med två felfria ritter av Jens Fredricson och Angelica Augustsson i första rundan. Daniel Zetterman och Lisen Fredricson med sin OS-häst Matrix klarade sig med en rivning var och Sverige låg därmed på en delad andraplats.

I andra rundan fortsatte Jens Fredricson och OS-hästen Lunatic i samma stora stil och levererade en nolla till. Augustsson drog på sig två nedslag med nya hästen Livello medan Zetterman och Fredricson stod för det stora raset med fyra respektive fem nedslag.

Sylve Söderstrand hade direkt efter ingen bra förklaring till raset.

– Men hade vi haft bara ett nedslag mindre hade vi säkrat oss kvar i ligan, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport