Nödlösningens långa väg mot toppen

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:
Foto: Patrick McDermott / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

SPORTBLADET

Det är skilda världar i NFL.

Fråga bara ständigt ratade quarterbacken Case Keenum som i fjol degraderades av Los Angeles Rams till förmån för hajpade första draftvalet Jared Goff.

I kväll har Keenum chansen att ge igen när hans Minnesota Vikings tar emot just Rams.

Att vara draftad i första rundan som 23-årige Jared Goff innebär ingen garanti för att vinna en Superbowl eller för den delen ha en lång karriär i NFL. Men det underlättar.

Fråga bara 29-årige Case Keenum som fått gå den långa vägen som odraftad free agent, och tvingats vänja sig vid att brutalt bänkas och taktiskt trejdas för att göra plats åt hajpade talanger och heta superstjärnor.

Nästan på dagen ett år efter att Keenum fått kliva åt sidan i favör för supertalangen och första draftvalet Goff i Los Angeles Rams, möts de i kväll på planen.

Goff i rollen som den numera givna startern i Rams. Keenum i den bekanta rollen som ifrågasatt nödlösning i Minnesota Vikings. Keenum plockades i mars in som en backup till backupen Sam Bradford. Keenum fick chansen i vecka 2 då Bradford gått sönder, och tog den. Men under tiden har ursprungliga första-QBn Teddy Bridgewater friskförklarats och flåsar Keenum i nacken.

Keenum långt ifrån första rundan

Efter en skakig match mot Redskins vecka 10 så började media viska om att Vikings kanske skulle starta just Bridgewater i stället. Till Keenums försvar lyckades han samla sig och leda Vikings till seger. Och i min mening har Keenum inte gjort något hittills som rättfärdigar att han skulle bli av med QB-ansvaret. Det han däremot visat är en mental styrka och vilken otrolig fajter han är. Och Keenum är van vid att trotsa oddsen.

Till skillnad från Goff så var Keenum så långt ifrån första rundan i draften som bara är möjligt. Han plockades istället upp som en odraftad free agent av Houston Texans 2012. Den säsongen spenderade han i Texans practice squad.

Året därefter klev han upp ett pinnhål och blev Texans tredje QB, och fick chansen i vecka 7 då Matt Schaub blev skadad.

Tyvärr fick Keenum ingen bra start på NFL-karriären utan torskade åtta matcher i följd, för att sedan bli ersatt av Schaub som då hade repat sig. Efter en kort vända i St. Louis Rams 2014 var han återigen tillbaka med Texans i december 2014 då den startande QBn Ryan Fitzpatrick brutit benet, för att sedan åka tillbaka till Rams inför säsongen 2015 för att tjäna som backup till Nick Foles. Även denna gång fick han hoppa in och spela efter att Foles blivit hänvisad till bänken. Den här gången fick han i alla fall med sig ett par vinster i bagaget.

När 2016 års säsong inleddes så fann sig Keenum plötsligt som lagkapten och äntligen listad nummer ett. Tanken var att han skulle leda Rams till en pangsäsong nu när de flyttat till LA. I uppdraget ingick även att lära upp rookien Goff i hur man spelar QB i NFL. Till skillnad från en odraftad free agent så ska ett förstaval i draften alltid spela, frågan är bara när. Och den tiden kom redan den 20 november samma år då Rams bänkade Keenum i favör för Goff.

Vill trycka dit Rams ordentligt

Goff och Keenums relation har trots det fortsatt varit god, och de har bibehållet kontakten med varandra under året, bland annat med uppmuntrande sms. Unge Goff har även fått uppleva något som kanske inte alla förstaval får vara med om, nämligen en veteranspelare som inte bara ser efter sitt eget bästa utan som med klass och med en ödmjukhet klev åt sidan för att sedan stötta och hjälpa sin ersättare till att bli en bättre spelare. För tro mig, det är det långt ifrån alla som gör.

Så Keenum har nog inget otalt med Goff. Dock har han säkert inget emot att trycka till Rams organisation rejält.

De två quarterbackarna leder lag som kommer in i vecka 11 med en ledning i respektive division. Vikings med lite mer luft bakom sig än Rams. 

Rams är det lag som har producerat flest poäng framåt med ett riktigt vasst anfall som snittar 32,9 poäng per match, mycket tack vare head coach Sean McVay. Han matchas dock mot försvarsgeniet Mike Zimmer vars försvar har tillåtit tredje minst poäng i år, samt är rankade tvåa i kolumnen tillåtna yards på marken. Vilket bådar gott då Rams har den livsfarliga running backen Todd Gurley. Räkna med att Zimmer har en plan redo för just Gurley, men titta även på hur han väljer att behandla Goff. Av erfarenhet gillar han att attackera unga QB's med mycket press i form av blitzar av alla dess slag.

Vassaste försvarskoordinatorn

Om Zimmer är ett försvarsgeni för Vikings så har vi hans like i Rams Wade Phillips som kan vara ligans absolut vassaste försvarskoordinator.

Så det lär bli ett rejält ställningskrig mellan två topplag i NFC, där Vikings just nu är seedat på plats två och Rams på nummer fyra.

Och där två quarterbackar kämpar utifrån olika sorts förutsättningar. Fast mot ett och samma mål.

Publicerad: