Skrällen: ”Det är sensationellt”

avErik Karlsson, Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

STOCKHOLM/GÄLLIVARE. Först sprängde han sig in bland världsåkarna.

Sedan slog okände Emil Johansson, 26, ut Sergej Ustjugov i kvartsfinalen i sprinten.

– Jag är stum, säger Jacob Hård i SVT.

Foto: Erik Karlsson / Bildbyrån
Emil Johansson

Smygpremiär i Gällivare, men startfältet höll högsta klass, i synnerhet på herrsidan. Där mötte svenska klassåkare som Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Oskar Svensson ryska eliten med bland andra dominanten Sergej Ustjugov och mästerskapsmedaljörer som Nikita Krukov och Alexander Panshinskij.

Snabbast av alla i kvalet var Oskar Svensson på ovallade skidor, men näst bästa svensk var desto mer oväntad. IK Jarls 26-åring Emil Johansson tryckte sig in på en femte plats.

– Ja nu har jag gjort mitt för dagen, skrattar han.

– Det viktigaste är prologen, ska man åka för landslaget vill de se att man kan åka fort i prologen.

”Jag är stum”

Men det slutade inte där.

Johansson slutade tvåa i kvartsfinalen efter Teodor Peterson – och slog ut VM-giganten och OS-favoriten Sergej Ustjugov på vägen.

– Det är sensationellt, helt sensationellt. Vad var det som hände? Ustjugov vek ner sig, säger experten Anders Blomquist i SVT.

– Jag är stum, säger kollegan Jacob Hård.

Men i semifinalen tog det stopp. Johansson öppnade starkt och låg trea när han råkade köra ur och slutade sist.

– Jag kom med riktigt bra fart och tänkte svepa om dem på yttern men där gick de också och jag hamnade rakt ut i lössnön och körde helt stopp. Synd för jag kände mig jävligt stark, säger han.

Johansson tog en 29:e plats i världscupen för två år sedan men sen kom ett år fyllt av skador och sjukdomar i fjol.

”Inte hänt sedan jag föddes”

– Jag har inte tränat mycket, men jag är frisk i alla fall. Jag har varit frisk i tre månader och det har nog inte hänt sedan jag föddes i princip. Får man bara kontinuitet så ska det inte så jäkla mycket till, säger han till Sportbladet.

Så mycket talang finns att det räcker med tre månader?

– Ja, jag håller på för att slå mig in i världseliten. Men det här är bra alltså, bättre än jag trodde – även om det känts jävligt bra på slutet.

Nästa helg är det världscuppremiär, men det är en minitour och då tror inte Johansson att hans distanskvaliteter räcker till.

– Fortsätter jag åka bra så är det en världscup-skatesprint i Davos som vore kul att åka. Men då måste jag visa fler bra prologer, säger Emil Johansson.

Publicerad: