Poängdrottningen: ”Har en genuin tro på att vi vinner allt”

Foto: Fredrik Sandberg/TT
SPORTBLADET

Allt ljus är på Täbys stjärna Moa Tschöp.

Det är inte så konstigt heller. Hon är den första backen någonsin att vinna SSL:s poängliga och hon har slagit nytt assistrekord i ligan – sedan tidigare är hon utsedd till ligans största ”trashtalker”.

– Jag har gjort min bästa säsong hittills, och det syns på poängen, säger hon i en intervju med Sportbladet.

Hon har varit SSL:s stora stjärna den här säsongen. 26-åriga Moa Tschöp vann grundseriens poängliga (76 poäng) i överlägsen stil – tolv poäng före KAIS Moras Anna Wijk – och slog dessutom assistrekord (52). Lägg därtill i beräkningen att hon är back.

– Det är givetvis jätteroligt. Poängligan har jag lett i princip hela säsongen, det blev som en boost för mig. Att det aldrig är en back som gjort det förut är så klart extra kul, säger hon och lägger till:

– Assistrekordet hade jag bra koll på... och jag gick verkligen all in för det i slutet av grundserien. Jag har egentligen aldrig haft ett personligt mål tidigare säsonger, så som jag har haft i år.

Fick du någon extra hjälp av lagkompisarna nu de sista matcherna?

– Ja, verkligen. Sista matchen gjorde de allt för att hjälpa mig att vinna poängligan. De slog många extra passningar mot mig. Jag tror faktiskt att det stärkte oss som grupp att jobba mot ett gemensamt mål, säger Tschöp.

”Blivit mer allround”

Sedan flytten från Mora till Täby inför säsongen 2016/2017 har det redan imponerande poängsnittet vässats ytterligare. De två säsongerna i Dalarna resulterade i 98 poäng, och hittills har det blivit 137 poäng i Täby.

– Jag har gjort min bästa säsong hittills, och det syns på poängen. Jag har blivit jämnare och mer allround i mitt spel, och i defensiven har jag också utvecklats, säger hon.

Varför är du bättre i år då? Gjorde du någonting annorlunda inför den här säsongen?

– Jag har tränat mer, och mer rätt utifrån vad jag behöver. Jag har alltid varit kraftfull och stark, så jag har inte styrketränat så mycket. Däremot har jag kört extremt mycket intervallträning – för att orka springa mer. Det har gett enorm effekt.

Inför säsongen blev du framröstad till den största ”trashtalkern” i SSL av dina ligakollegor, är det någonting som du också använder till din fördel?

– Haha, jag förstår att jag är i topp på den listan. Jag gör alltid allt för att vinna och få de andra spelarna ur balans, så jag tror att det kan hjälpa mig en del. Det är kul att munhuggas lite och jag tycker att det hör till.

Du är alltså poängdrottning, slår assistrekord och är en ”jobbig jävel” på planen. Motståndarna kan inte tycka att det är så kul att möta dig?

– Som sagt, om jag kan få någon motståndare ur balans så gynnar det bara mig, säger hon.

Ingen fjärdeforward

Många har frågat sig hur en back kan lyckas vinna poängligan, och det har under säsongen rått tveksamheter om man ens kan säga att Tschöp är back eftersom hon opererar i en yta mellan motståndarnas backar och forwards.

Täbystjärnan har själv en tydlig uppfattning om sin roll på planen.

– Visserligen är jag extremt offensiv, men inte så pass att jag har möjlighet att vinna skytteligan eller så. Många säger att min utgångsposition är som fjärdeforward, men jag håller inte med. Jag är längre ned i banan. Däremot följer jag alltid med i anfallen och letar efter en avgörande passning, säger hon.

Möter Endre i kvarten

Tschöps Täby kom fyra i grundserien och ställs nu mot gotländska Endre IF i SSL:s slutspel. Poängdrottningen tror att det blir ett par svåra matcher mot ligafemman.

– Det blir roligt, men tufft. Det brukar alltid vara mycket folk på matcherna mot Endre. Vi möttes i fjol också, och det byggdes upp ett litet hat mellan klubbarna. Så det kan bli lite hetsigt nu, men det är så det ska vara i ett slutspel, säger hon.

Hur tror du att det kommer att gå då? Vilka vinner?

– Jag har en genuin tro på att vi kommer vinna hela slutspelet, och då måste vi ju vinna mot Endre först. Vi får tillbaka ett par skadade spelare nu i slutspelet, och jag tror att det kan höja resten av laget.

Vilka blir de största utmanarna?

– KAIS Mora har ett bra lag och de har fått ihop spelet. Men det är vår tur nu, vi kan ta hem det här, säger Moa Tschöp.

I kvartsfinalerna är det bäst av fem matcher som gäller. Den första matchen mellan Täby och Endre spelas torsdag 22 mars.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM