Tronskifte när Piteås dominans bröts

SPORTBLADET

Piteå Elit kom till start utan fjolårets SM-vinnare Jennie Öberg och Sofia Henriksson.

Då passade IFK Umeå att ta sin första guldmedalj i SM-stafett.

Mycket tack vare urstarka Linn Sömskar på andrasträckan.

– En uppvisning av Umeåtjejerna säger Anders Blomquist, expertkommentator på SVT.

Piteås damer Mia Eriksson, Lisa Visa och Charlotte Kalla var på förhand stora favoriter till guldet. Men det blev ett tronskifte när Piteås dominans med fyra raka guldmedaljer i sprintstafetten bröts.

Istället var det utmanarna IFK Umeå som tog sin första guldpeng i damernas SM-stafett i Skellefteå. Detta efter att Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Jonna Sundling stått för ett urstark prestation.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N

Sundling gick i mål 30 sekunder före Silvermedaljörerna IFK Mora SK med Stina Nilsson på sistasträckan.

Kalla snuvad på medalj

Piteå Elit kom till start utan fjolårets SM-vinnare Jennie Öberg och Sofia Henriksson och vid tredje och sista bytet var Charlotte Kalla 41 sekunder efter Umeås Jonna Sundling.

Ett avstånd som också kom att öka efter att Sundling stod för en stark insats på slutsträckan.

– Jag var lite pressad och nervös att de skulle komma ikapp. Det här betyder jättemycket inför nästkommande års träning. Det är ett kvitto jag tar med mig att jag verkligen hänger med i toppen säger en glad Jonna Sundling.

För Charlotte Kalla blev det i slutet en kamp om tredjeplatsen där hon på upploppet fick se sig slagen av Maja Dahlqvist och Falun-Borlänge SK.

– Allt är möjligt i stafett men samtidigt var det en bit upp och jag visste att det skulle vara viktigt för mig att våga. Jag försökte gå på hårt i de stigningar som fanns efter att jag tagit mig ikapp Maja men hon var vassare än mig idag säger Charlotte Kalla.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
Maja Dahlqvist vinner spurten mot Charlotte Kalla.