Skandalen: Stoppade kvinnor att livrädda

SPORTBLADET

Är sumobrottningen världens mest ojämlika idrott?

Frågan måste rimligen ställas när kvinnor ombeds lämna ringen – när de försöker rädda livet på en lokal politiker.

– Jag ber så väldigt mycket om ursäkt, säger sumoförbundets ordförande Nobuyoshi Hakkaku efter kritikstormen i Japan.

Det var under onsdagen som en sumobrottningstävling i Maizuru, utanför Kyoto i Japan, skulle invigas av lokale borgmästaren Ryozo Tatami. Men 67-åringen föll plötsligt ihop inne i sumoringen med vad som skulle visa sig vara en hjärnblödning.

På ett klipp som fått stor spridning i Japan ser man hur Tatami blir liggande hjälplös på rygg och hur folk springer fram för att hjälpa mannen. Två kvinnor, som enligt flera nyhetssajter berättade att de var medicinsk personal, släpptes fram för att utföra hjärt- och lungräddning.

Men det uppskattades inte av alla.

En domare på plats tog tag i en mikrofon och över högtalarsystemet uppmanade han ”alla kvinnor att lämnar ringen” upprepade gånger.

Anledningen ska vara att ringen är helig mark där ”orena kvinnor” inte ska få släppas in, enligt gamla shinto-traditioner, skriver Washington Post.

Foto: KYODO / X01481

”Domaren var upprörd”

Filmen fick stor spridning och massiv kritik på sociala medier och under torsdagen tvingades sumoförbundets ordförande Nobuyoshi Hakkaku gå ut med ett uttalande.

– Domaren var upprörd och gjorde uttalandet, men det var ett opassande agerande eftersom situationen var livshotande.

Även det ett uttalande som fick kritik eftersom det fortsatte att antyda att det hade varit ett rimlig agerande om ärendet inte varit livshotande.

Hakkaku bad dock om ursäkt till kvinnorna.

– Jag är väldigt ledsen, jag är väldigt tacksam över att ni utförde första hjälpen.

Borgmästaren vårdas på sjukhus och Japan Times rapporterar att tillståndet är stabilt.

Sumobrottningen har under senare år kantats av flera skandaler. Dels matchfixning och andra spelskandaler men allra hårdaste slaget mot sporten var annars när stormästaren Harumafuji lade av under fjolåret efter att ha attackerat en yngre brottare med en fjärrkontroll i ett karaokerum under en utekväll, skriver Reuters.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Kampsport