Dopningstesten skadade stjärnan – nu stämmer hon WTA

1 av 2 | Foto: Graham Hughes / AP TT NYHETSBYR N
SPORTBLADET

Tennisspelaren Madison Brengle har en sällsynt sjukdom som triggas av injektioner i huden.

Nu stämmer hon WTA och Internationella tennisförbundet på mångmiljonbelopp för att de ändå utfört normala dopningsprov på henne, skriver Guardian.

– Brengle har blivit så svårt skadad att hon inte längre kan serva på samma sätt som hon gjort tidigare, skriver man i stämningsansökan.

Madison Brengle har spelat på WTA-touren sedan 2007 och den amerikanska tennisspelaren har som bäst varit rankad 35:a i världen.

Nu är hon nere på plats 83 och ska man tro henne kan en del i det fallet bero på – dopningstester.

Brengle har diagnosticerats med en ovanlig sjukdom som kallas Komplext regionalt smärtsyndrom typ 1.

I hennes fall utlöses smärtan av injektioner och Brengle menar därför att WTA-tourens bloddopningstester ligger bakom svåra smärtor i armen. Därför stämmer hon nu WTA och ITF på ”mer än 80 miljoner kronor”, skriver Guardian.

Kritik mot svenska företaget

”Tennisförbundet har ignorerat bevis på hennes ställda diagnos och vägrat erbjuda alternativa testmetoder eller en medicinsk anpassning. I stället har hon utsatts för vanliga tester och därefter tvingats lämna återbud från turneringar. Det har också resulterat i permanenta svullnader och svaghet i hennes servearm och hand”, skriver advokaten Peter R Ginsberg i ett uttalande.

Brengle kritiserar också det svensk företaget IDTM, som utför testerna för WTA, där en av de anställda ska ha agerat ”verbalt aggressiv och oförskämt” vid ett test efter en match i Wimbledon.

Madison Brengle pekar också på att hon genomfört alla tester och aldrig testat positivt för något dopningsklassat preparat.

De har vunnit flest Grand Slam-turneringar 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

WTA

Tennis

Dopning