Rekordkungen slog till igen

avTT

Foto: BILDBYRÅN

Victor Johansson är den nye rekordkungen i svensk simning.

På 1 500 meter fritt slog han sitt eget svenska rekord med drygt två sekunder och noterade 15.03,74.

– Det är alltid kul att slå rekord, sade han efter fjärdeplatsen.

Öppningsdagen av Swim Open i Stockholm satte han svenskt juniorrekord på 400 meter fritt, men deppade då över att ha missat Anders Holmertz 26 år gamla seniorrekord.

Men rekord blir det alltid för svensk simnings största talang just nu. På VM i Budapest i fjol satte han personligt rekord (på de två längsta innebar det svenskt rekord) på alla sina fyra distanser 200, 400, 800 och 1 500 meter fritt.

På fredagen klarade Victor Johansson EM-kvalgränsen med 19 sekunders marginal.

Nästa mål är att gå under 15 minuter.

– Jag får en chans till i Bergen nästa vecka, sedan blir nästa toppade lopp i EM. Jag har lite för mycket respekt för 1 500, är lite rädd att gå på för hårt och dö på slutet. Jag måste simma fler lopp och våga gå med när de andra trycker på. Jag är lite för defensiv, sade talangen som blev fyra på 400 meter fritt och femma på 1 500 meter fritt vid kortbane-EM i december.

I Stockholm återstår hans huvuddistans, 800 meter fritt, på söndag. Där kan han fixa sin tredje EM-biljett – och ännu ett rekord.

– Man kan aldrig lova någonting, men jag är fulltoppad och det ska bli kul att gå in med de här grabbarna och rejsa, sade han.

Efter halva tävlingen har hittills nio simmare – utöver förhandsnominerade Sarah Sjöström och Sophie Hansson – grejat EM-biljetter, men Sjöström är med sina segrar på 50 och 100 meter fjäril enda svenska vinnaren så här långt.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM