Längdskidor

Kalla om Björgens besked: ”Väntat men märkligt”

Av: 

Frida Fagerlund

Simon Sjöstrand

SPORTBLADET

Skiddrottningen Marit Björgen, 38, väljer att avsluta karriären.

Då hyllas norskan stort av svenska konkurrenten Charlotte Kalla.

– Marit är en idol, förebild, inspirationskälla, säger Kalla.

Under fredagen meddelade Marit Björgen att hon lägger av. Med åtta OS-guld, 18 VM-guld och hela 114 världscupsegrar är norskan en av de största någonsin inom längdskidåkning.

– Jag känner att jag inte har motivationen som krävs för att ge 100 procent, därför väljer jag att lägga av, sa Björgen till NRK.

Att Björgen är en av de största håller konkurrenten Charlotte Kalla med om. Beskedet beskriver den svenska skidåkaren som ”väntat men märkligt”.

– Jag blev överraskad av alla sms som ramlade in när jag fick täckning igen efter några dagar ute till fjälls och möttes av beskedet att Marit bestämt sig för att sluta. Väntat men ändå ett märkligt besked att ta in. Marit har varit lika med skidåkning sen jag började följa sporten, säger Charlotte Kalla.

”Klok och generös”

– Marit är en idol, förebild, inspirationskälla. Marit som skidåkare har betytt mycket för mig men ännu mer hennes egenskaper vid sidan av idrotten. Klok, omhändertagande, generös, positiv. Jag kommer att sakna Marit, säger Kalla.

I lördags förmiddag körde Marit Björgen sitt sista lopp i karriären på det norska mästerskapet. Där blev det en andraplats på tremilen och efter målgången hyllades hon stort av folket på plats.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

LÄS VIDARE

Bank: Vi kommer sakna dig, dronning Marit

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Marit Björgen

Charlotte Kalla

Världscupen i längdskidor

Vinter-OS

OS i Sydkorea 2018