Sommar-OS

Johnson: Jag ville skapa historia

Av: 

Emil K Lagnelius

SPORTBLADET

Michael Johnson slog till inför hemmapublik

Michael Johnson hade all anledning att le efter sin grovputsning av världsrekordet.
Michael Johnson hade all anledning att le efter sin grovputsning av världsrekordet.

Banorna var specialdesignade. Hemmapubliken kokade.

Michael Johnson svarade – med ett fantastisk rekord som står sig än i dag.

– Jag ville skapa historia.

”För första gången i sitt liv så ler Michael Johnson”, utbrast Åke Strömmer i sitt radioreferat.

Amerikanens plötsliga vilja att visa upp sin bländvita tandrand var helt klart befogad. Michael Johnson, mannen med guldskorna, hade tre dagar tidigare tagit hem OS-guldet på 400 meter i överlägsen stil.

Och nu hade han precis slagit – förlåt slaktat – sitt eget världsrekord med 34 hundradelar, en ovanlighet då vi på sprintdistanserna är vana att se rekorden putsas med enstaka hundradelar.

Slog Menneas världsrekord

Men redan vid de amerikanska OS-uttagningarna en månad före spelen i Atlanta kunde man känna att det var något stort på gång. Johnson hade då slagit Pietro Menneas 17 år gamla världsrekord på 200 meter och visat storform.

Banorna på Olympiastaden i Atlanta var för övrigt specialdesignande för att gynna sprinters.

I början av upploppet låg han jämsides med konkurrenterna Frankie Fredericks och Ato Boldon, men med sin karaktäristiska löpstil, rak i ryggen som en militär, utklassade Johnson motståndet och korsade mållinjen i överlägsen stil. De första 100 meterna gick på 10,12 och de avslutande på fantastiska 9,20.

Ville krama hela världen

När tiden 19,32 tickade fram kom det äntligen – leendet. Med armarna rakt upp i luften och ögon som tindrade av galen glädje verkade Johnson vilja krama hela världen.

– Det enda jag kan jämföra det här med är känslan jag hade som barn när när min pappa köpte mig en gocart. Vi hade en stor backe på vår gata i Dallas och om du någonsin har åkt gocart nerför en backe så förstår du hur det känns att springa så snabbt som jag gjorde, förklarade Johnson efter sitt magiska lopp.

Och tro det eller ej, men tiden hade faktiskt kunnat bli ännu bättre. Johnson startade nämligen på bana tre, ett inte helt optimalt spår om du ska slå världsrekord.

– Om jag hade fått välja skulle jag ha tagit bana fyra eller fem och då tror jag att skulle ha sprungit något snabbare.

Men världsrekordet står sig än i dag – och lär överleva ett bra tag till.

Den som har kommit närmast sedan den där augustidagen 1996 är landsmannen Tyson Gay. I juni förra året sprang han distansen på 19,62 – tre tiondelar saktare än Johnsons magiska rekord.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS